Većina katolika u Banja Luci u duhovnom zajedništvu proslavila zaštitnike naše katedrale

Većina katolika u Banja Luci u duhovnom zajedništvu proslavila zaštitnike naše katedrale

Većina katolika u Banja Luci u duhovnom zajedništvu proslavila zaštitnike naše katedrale

Svečanim Euharistijskim slavljem u srijedu, 15. srpnja 2015. u katedrali sv. Bonaventure u Banjoj Luci proslavljen je zaštitnik Banjolučke biskupije i naslovnik katedrale. Svetu misu slavio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto u zajedništvu s predsjednikom Biskupske konferencije BiH kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim, biskupom domaćinom mons. Franjom Komaricom, vojnim biskupom u BiH mons. Tomom Vukšićem, pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom te uz koncelebraciju 47 svećenika – dijecezanskih, franjevaca i trapista. Među koncelebrantima bio je i svećenik Banjolučanin vlč. Zvonimir Matijević koji je 6. lipnja u sarajevskoj katedrali pred papom Franjom svjedočio o pretrpljenim patnjama u nedavnome ratu. Na Misi su sudjelovale i sestre Klanjateljice Krvi Kristove, sestre Misionarke ljubavi koje je utemeljila bl. Majka Terezija te sestre Milosrdnice sv. Vinka Paulskog. Euharistijskom zajedništvu pridružio se veći broj katolika predstavnika u vlasti i u Oružanim snagama BiH.

Pozdrav i dobrodošlicu svima izrazio je biskup Komarica koji je na osobit način pozdravio nuncija Pezzuta napominjući da po prvi put predvodi Svetu misu u Banjolučkoj biskupiji. „Čvrsto se nadam da ćemo Vas i ubuduće još među nama smjeti doživjeti, kao našeg dragog brata u vjeri i kršćanskom poslanju. Pred sobom imate dio braće svećenika i redovnica, mojih dragocjenih suradnika i suradnica u vinogradu Gospodnjem, kojeg božanski Vinogradar želi obnavljati, nakon užasnog nevremena koje se na njega sručilo u nedavnoj prošlosti. Ovdje nazočni Kristovi vjernici laici preostale su mladice u tom opustošenom, ali još uvijek vitalnom vinogradu Kristove Crkve. Vi ste među nama u ime Kristova namjesnika na zemlji pape Franje, koji nas je sve silno usrećio nedavnim svojim pohodom i riječima. Molim Vas recite Svetom Ocu, da je biskupijska zajednica Banjolučke biskupije, premda decimirana, postojana u vjeri u Krista raspetog i uskrslog i u vjernosti nasljedniku sv. Petra“, kazao je biskup Komarica.

Prigodnu propovijed uputio je nuncij Pezzuto koji je podsjetio da je sv. Bonaventura bio višedimenzionalna osoba ističući njegovu vrlo snažnu dimenziju vjere i vrlo visoku kulturu na području filozofije i teologije. „Ja, malen kakav jesam, sveo sam sav ovaj Bonaventurin veliki svijet na dvije dimenzije: sv. Bonaventura kao kršćanin i sv. Bonaventura kao pastir; dakle jedna riječ upućena cijelom narodu Božjem o sv. Bonaveturi kao kršćaninu, a onda jedna riječ upućena onima koji su pastiri u ovoj Crkvi, u Božjoj Crkvi“, kazao je nuncij Pezzuto.

Ističući da evanđeoska vrjednota mira sažima sve, podsjetio je da je mir na zemlji prekinut grijehom. „Grijeh i zlo je bilo i nastavlja biti pravi uzrok svih podjela, pravi uzrok svih ratova. Isus je došao uspostaviti ponovno ovo jedinstvo i mir, eliminirati uzrok grijeha i ratova i uspostaviti mir. Evo puta pravoga kršćanina da bi postao svet to jest ostvariti jedno od najvažnijih blaženstava – blaženi mirotvorci. Ako postanemo apostoli mira, postat ćemo sveti jer je mir onaj koji sažima sve druge vrjednote – ljudske i kršćanske“, naglasio je nuncij Pezzuto koji je potom podsjetio na riječi pape Franje upućene na stadionu Koševo u Sarajevu:
„Usred ove ratne klime, poput sunčeve zrake koja prodire kroz oblake odzvanja Isusova riječ u Evanđelju: ‘Blago mirotvorcima’ (Mt 5,9). Poziv je ovo uvijek aktualan koji vrijedi za svaki naraštaj. Ne kaže ‘Blaženi propovjednici mira’: svatko je sposoban govoriti o njemu, čak na licemjeran i lažan način. Ne. Kaže: ‘Blago miro-tvorcima’, to jest, onima koji ga tvore, stvaraju“. Nuncij Pezzuto je podsjetio i na riječi proroka Izaije da je mir djelo pravde te da činiti pravdu, živjeti pravdu znači stvarati mir.

Obraćajući se biskupima i svećenicima kao pastirima, nuncij Pezzto je podsjetio na riječi iz Papina predanog govora u sarajevskoj katedrali kada je poručio svećenicima da se uvijek sjećaju da je Isus uvijek prisutan među njima. „U svjetlu Isusova punog Isusova vremena u službi svojoj Crkvi, također i mi pastiri trebamo služiti Božjem stadu cijelo vrijeme. Mi pastiri uvijek smo javne osobe jer svećeništvo koje smo primili prati nas uvijek, u javnim i u privatnim trenucima našega života. Ohrabreni smo stalnom Isusovom prisutnošću s nama da bismo mi stalno bili sve prisutniji u životu zajednice. Podsjetio je i na sljedeći dio iz spomenutog Papina govora: „Pretpostavljam da se ponekad, zbog situacije Crkve u vašoj zemlji koja je u brojčanoj manjini, ili pak zbog neuspjeha u službi, osjećate kao i nekoć Isusovi učenici kada nisu ništa ulovili, iako su ribarili cijelu noć (usp. Lk 5,5). No, ukoliko se pouzdamo u Gospodina, upravo u tim trenucima možemo iskusiti snagu njegove Riječi i njegovoga Duha koji obnavlja u nama povjerenje i nadu“.

„Ja bih htio dodati još jednu stvar uz ovo što kaže Papa. Nemojte se brinuti zbog broja katolika, je li nas više ili nas je manje. Isus je rekao da Crkvu vrata paklena neće nadvladati. Ako je istinita Isusova riječ, onda će Isusova Crkva u svim situacijama biti prisutna. Može biti da nas je malo, ali Crkva je prisutna u tom malom broju. Vi ćete me onda pitati, zbog čega se trebamo brinuti. Mi pastiri i vi, narod Božji, trebamo se brinuti samo za jednu stvar; trebamo se brinuti za kvalitetu svoga kršćanstva, za kvalitetu svoje vjere. Ako postoji ova kvaliteta, bit ćemo sposobni svjedočiti i u situaciji brojčane manjine. A Isusova zapovijed svima nama, Njegovoj Crkvi jest svjedočiti. Gospodin nije rekao: svjedočite pa ćete uvijek biti pobjednici. Pobjeda je u rukama Božjim i u Njegovoj volji. Ono što od Isus traži jest da svjedočimo“, poručio je nuncij Pezzuto.

Tijekom Mise ceremonijama je ravnao tajnik biskupa Komarice vlč. Zlatko Matić, a liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni zbor pod ravnanjem s. Damjane Kovačević. (kta)