Slavonsko srijemski vikarijat

SLAVONSKO SRIJEMSKI VIKARIJAT

Arhijerejsko namjesništvo

Slavonsko-srijemski vikarijat (arhijerejsko namjesništvo) uspostavljen je dekretom Ordinarijata Križevačke eparhije br. 515 od 26. listopada 2009. godine. Ovaj vikarijat oformljen  je umjesto dotadašnjeg Bosansko-slavonskog vikarijata koji je prvotno osnovan 15. travnja 1978.  Prvim vikarom (sinđelom) imenovan je 1978. o.Stefan Pitka. Današnji Slavonsko-srijemski vikar (od 1.XI. 2009.) je protojerej-stavrofor Ivan Barševski sa sjedištem u Sibinju. Vikarijat je podijeljen na Slavonski i Vukovarski dekanat.

Slavonski dekanat čine župe: Gornji Andrijevci, Kaniža, Lipovljani, Osijek, Sibinj, Slavonski Brod i Šumeće. Slavonski dekan je o. Nikola Stupjak sa sjedištem u Kaniži.

Vukovarski dekanat čine župe: Berak, Donji Andrijevci, Mikluševci, Petrovci, Piškorevci, Rajevo Selo, Vinkovci i Vukovar. Vukovarski je dekan o. Jakim Simunović sa sjedištem u Mikluševcima.

Na području ovog vikarijata Žumberčani-grkokatolici borave u mjestima: Berak, Ilok, Novska, Osijek, Vinkovci i Vukovar. Većinu vjernika u Slavonsko-srijemskom vikarijatu čine Ukrajinci i Rusini koji uz svoj istočni obred njeguju i povijesno-kulturne specifičnosti vlastitog ukrajinskog i rusinskog identiteta.

Sjedište vikarijata:
Adresa:
108. Brigade ZNG br. 21
35252 Sibinj
Tel:
035/425-311
Vikar:
protojerej stavrofor Ivan Barševski