Grkokatolički vikarijat u Bosni i Hercegovini

GRKOKATOLIČKI VIKARIJAT U BOSNI I HERCEGOVINI

Arhijerejsko namjesništvo

Od 1890. godine na područje Bosne iz područja zapadne Ukrajine (Galicije) doseljavaju prvi grkokatolici. Od 1900. – 1909. godine spadaju bosanski grkokatolici (Ukrajinci) pod upravu Križevačke eparhije. Iz Galicije dolaze 1909. monasi Studite koji u mjestu Kamenici otvaraju svoj manastir. Od 1909.- 1914. jurisdikcija prelazi na Vrhbosansku nadbiskupiju. Tada je imenovan i generalni vikar (rkt.) za grkokatolike sa sjedištem u Sarajevu. Od godine 1914.-1924. grkokatolici opet ostvaruju samostalnost, tada se naime uspostavlja Grkokatolička Apostolska administratura u Bosni (drugi stupanj samostalnosti prije osnivanja eparhije). Sjedište tadašnjeg apostolskog administratora Aleksija Buzjuka (kasnijeg kanonika u Lavovu) bilo je u Banja Luci. Od godine 1924. područje Bosne opet je stavljeno pod jurisdikciju križevačkog vladike. Tijekom 60- ih i 70-tih godina XX. stoljeća ozbiljno se na najvišim crkvenim razinama raspravljalo da Križevačka eparhija bube uzdignuta na razinu mitropolije te da se osnuju nove grkokatoličke eparhije ili egzarhati  u Bosni, Srbiji i Makedoniji. U tom smislu pristupilo se novoj reorganizaciji dotadašnje velike Križevačke eparhije.  Iako je za područje Srbije i Makedonije uspješno provedena reforma, Bosna je unatoč činjenici što je već u povijesti imala status Apostolske administrature,   ipak do danas  ostala samo na nižoj  razini vikarijata.

Bosansko-slavonski vikarijat (arhijerejsko namjesništvo) osnovan je dekretom Ordinarijata Križevačke eparhije 15. travnja 1978. godine. Prvim vikarom imenovan je o. Stefan Pitka. Na mjesto ukinutog Bosansko-slavonskog vikarijata 2005. osnovan je dekretom Ordinarijata Križevačke eparhije „Grkokatolički vikarijat Križevačke eparhije u Bosni i Hercegovini“. Tada je vikarom (sinđelom)  imenovan protojerej stavrofor Mihal Stahnek. Vikarijat je ponovno potvrđen 2. listopada 2009 s nazivom „Grkokatolički vikarijat u Bosni Hercegovini“. Dekretom br. 492 od 6. listopada 2009. vikarom je ponovno potvrđen o. Maihal Stahnek.

Na području Bosansko-hercegovačkog vikarijata danas živi samo nekoliko Žumberčkih-grkokatoličkih obitelji (Banja Luka), a većinu od nekoliko tisuća vjernika vikarijata čine grkokatolici Ukrajinci.

Sjedište vikarijata:
Trnopolje bb
79202 Kozarac
Bosna i Hercegovina
Tel:
00387/52-344-010