ŽUPA SV. VELIKOMUČENIKA JURJA – STOJDRAGA

ŽUPA SV. VELIKOMUČENIKA JURJA – STOJDRAGA

Župa je osnovana 1776. u vrijeme  vladike Vasilija Božičkovića.
Župna crkva sv. Jurja građena je u razdoblju od 1833. do 1847. g. Dužine je 15 m, širine 9, a visine do krova 6 m. U zvoniku koji je visok 27 metara nalaze se tri zvona težine 320 kg, 150 kg i 70 kg. U crkvi se nalazi vrlo vrijedan ikonostas koji se prije nalazio u grkokatoličkoj katedrali u Križevcima. Crkva ima jedinstvene kovane svijećnjake.
Prvi, drveni, župni dvor nalazio se u središtu sela pokraj kojeg je stajao zvonik sa dva zvona. Sadašnji župni dvor građen je oko 1850. Od 1885. g. u sjevernom dijelu istog je  djelovala i pučka škola. U župnom uredu nalazi se vrijedno ogledalo križevačkog vladike dr. Konstantina Stanića i staroslavenski časoslov iz 1823.g. Pokraj župnog dvora u samostojećoj zgradi postoji Uskočki muzej koji među ostalim predmetima čuva u Žumberku jedinstveni primjerak seoske spomenice.
Župa posjeduje četiri hektara zemljišta koje se u naravi sastoji od voćnjaka, pješčanika i livada.
Na mjesnom groblju nalazi se svećenička grobnica.

Na području župe nalaze se dvije kapele, jedan svetački pil i milenijski križ.

  1. Kapela Presvete Trojice u selu Kravljak sagrađena je 1926. g. Dužine je 6 m, širine 3,5, a visine 9 m. U zvoniku ima jedno zvono.
  2. Drvena kapela Posljednjeg i Pravednog Suda u Selcima sagrađena je 2009. na temeljima nekadašnje kapele sv. Jurja. Dužine je 4 m, širine 3,5 m, a visine 6 m. Ima jedno zvono.

Oslikani pil Hrvatskih svetaca stoji u zaseoku Gabrovica, a najveći žumberački križ sa masivnim postoljem nalazi se u samom naselju Stojdraga.
Na području župe 1785. g. bila je izvan sela Stojdraga podignuta drvena crkvica sv. Luke pokraj starog groblja „za Vrbanjkom“ koja se već u 19. stoljeću urušila. U samom selu Stojdraga postojala je također i kapela sv. Marka.