ŽUPA SV. PETRA I PAVLA – MRZLO POLJE

ŽUPA SV. PETRA I PAVLA – MRZLO POLJE

Župa se spominje već 1641. u vrijeme marčanskog vladike Maksima Predojevića. Župna crkva sv. Petra i Pavla sagrađena je 1666. g., a dimenzije su joj: dužina 19 m i širina 6,8. U zvoniku koji je tijekom stoljeća više puta nadograđivan nalaze se tri zvona. Najveće težine 788 kg posvećeno je sv. Petru i Pavlu, zatim slijedi srednje zvono težine 325 kg i najmanje težine 71 kg posvećeno sv. Petki. Zvono sv. Petke najstarije je u Žumberku,  a potječe iz 1641. godine.
Velebna zgrada današnjeg župnog dvora potječe iz prve polovice 17. st. i prvotno je služila u vojne svrhe. Kasnije otkupom postaje crkveno vlasništvo i dobiva  namjenu za smještaj župnika. Unutar župnog dvora nalazi se kućna kapela Pokrova presvete Bogorodice u kojoj se čuva najstarija žumberačka ikona sv. Joakima i Ane iz 17. stoljeća.

Župa posjeduje četiri jutra zemljišta što u naravi čine: voćnjak, oranice, livade i pašnjaci.
Na području župe nalazi se pet kapela.

  1. Kapela Presvete Trojice u Tomaševcima sa  preslica zvonikom i dva zvona.
  2. Kapela sv. Nikole u Osunji sa malim tornjem i jednim zvonom.
  3. Kapela sv. Obitelji u Glušinji.
  4. Kapela Uspenija presvete Bogorodice na groblju u Tomaševcima, podignuta na mjestu starije crkve Presvete Trojice. Ima jedno zvono.
  5. Kapela sv. Petke na Budinjaku koja se urušila 1841. godine nalazi se u početnoj fazi obnove. Pripremljeni su temelji za daljnje podizanje ovog objekta.

U uskočko doba na području mrzlopoljske župe postojale su grkokatoličke kapele: u Danima sv. Sava Posvećeni, u Tisovcu sv. Vid, u Osunji sv. Aranđel Mihael i na Budinjačkom polju Sveta velikomučenica Nedjelja. Oko kapela uglavnom su bila i groblja.
U sjedištu župe u Mrzlom Polju vladika Vasilije Božičković osnovao je pučku školu. Ista školska zgrada postoji i danas.
Iz ove župe potječe i znameniti križevački vladika dr. Konstantin Stanić.