Svečanom arhijerejskom liturgijom inaugurirana novoosnovana eparhija strumičko-skopska i ustoličen prvi eparh

Svečanom arhijerejskom liturgijom inaugurirana novoosnovana eparhija strumičko-skopska i ustoličen prvi eparh

Svečanom arhierejskom liturgijom inaugurirana novoosnovana eparhija strumičko-skopska i ustoličen prvi eparh

Uznesenje Presvete Bogorodice u Strumici – Skopju“, i ustoličen prvi eparh mons. dr. Kiro Stojanov

U nedjelju, 2. prosinca 2018. u prepunoj katedralnoj crkvi “Uznesenje Presvete Bogorodice” u Strumici (Makedonija) inaugurirana je novoosnovana eparhija ”Uznesenje Presvete Bogorodice u Strumici – Skopju“, a ujedno je ustoličen i prvi eparh mons. dr. Kiro Stojanov.

U svečanom liturgijskom slavlju sudjelovali su prefekt kongregacije za Istočne crkve kardinal Leonardo Sandri, domaći ordinarij mons. dr. Kiro Stojanov, oko dvadesetak nad/biskupa, te svećenici iz Makedonije i iz inozemstva.

Prije početka Misnoga slavlja dekan o. dr. Zoran Stojanov, u ime novoga eparha i u ime vjernika, kao i u ime svećenika i monaških zajednica pozdravio je predstavnika Njegove Svetosti pape Franje, kardinala Leonarda Sandrija kao i nazočne nad/biskupe i svećenike, predstavnike državnih i lokalnih vlasti, vjerskih zajednica i diplomatskog kora.

Dekret o uspostavi nove eparhije kao i dekret o imenovanju mons. dr. Kire Stojanova za prvog eparha, pročitao je mons. Paul Butnaro tajnik Apostolske nuncijature za Republiku Makedoniju. Dekrete vjernom narodu pokazao je kardinal Sandri, nakon čega je uveo u službu novog eparha pridružujući ga do episkopskog trona.

Novoimenovani eparh je podijelio i unapređenja svećenicima prigodom inauguracije nove eparhije. Čin protojerej stavrofor dobili su četiri svećenika, dvojica svećenika dobili su čin protojerej i devet svećenika čin križonoše.

U prigodnoj homiliji kardinal Sandri je rekao: „U suvremenom svijetu, Makedonija je možda jedna mala nacija, ali je velika po svojoj povijesti i osobito u Božjim planovima: Otac našega Gospodina Isusa Krista htio je da njegov izabranik, Pavao iz Tarsa, dođe među vas i da vam preda Evanđelje života. U novije vrijeme jedna mala žena, rođena u Skopju, postala je velika u Božjim očima i u očima ljudi služeći najsiromašnijima među siromašnima, slušajući izljev istog krika kao onaj Isusa s Križa „žedan sam“: Majka Tereza iz Kalkute, znamo rođena je na ovim prostorima. Odluka Svetog Oca za uzdignuće egzarhata za vjernike bizantiskog obreda u Makedoniji, u eparhiju – Uznesnje Presvete Bogorodice u Strumici – Skopju, priznanje je puta koji je dostigao sazrijevanje: dostignuće i zajednički početak napretka, ispunjujući srce s misli da radost Kristovog Evanđelja može stići do svakog čovjeka ovog prostora, osobito do onih koji ga još ne znaju ili su se udaljili od Njega. Kao što smo već prije podsjetili, u prošlosti ste bili silni u vjeri i uvijek ispunjeni s blaženom nadom u drugi slavni dolazak Spasitelja. Mons. Kiro koji je vas svih ovih godina pratio, sada još više živi poziv utjelovljenja kao što smo čuli u Evanđelju po Ivanu: da bude dobar pastir, kao Krist, koji poznaje svoje (ovce) i zove ih po imenu, koji se brine za slabe i ranjene, koji nudi hranu na bujnim pašnjacima i vode u suši, ispunjujući ga u svim ovim stavovima dar života, sa svom posvećenošću dok je živ. Povjeravamo Vladiku, njegove svećenike i sve vas dragi vjernici Kristu, zagovoru Presvete Majke Božje: Sveti Otac je htio da vas postavi potpuno pod tajnom Njezinog Uznesenja na nebu. Ovo nas čini sigurnima da ona, u slavi svoga Uskrsloga sina, živi obavezu dobivenu od Njega ispod križa: da bude Majka“, naglasio je kardinal Sandri.

Pred kraj arhierejske liturgije obratio se i prvi eparh novoosnovane eparhije, mons. dr. Kiro Stojanov riječima: „Na kraju ove Božanske liturgije, dostojno je i pravedno, izreći nekoliko riječi u znaku zahvale i molitve za ovaj dan koji je zasigurno ušao u povijest kao veliki a nama je veliki dan početka. Bogu Trojedinomu slava! U njemu živimo, mičemo se i jesmo. Od njegove Providnosti, koja nas svaki dan dariva nezasluženim darovima, zahvaljujemo za ovaj čudesni dar – dar nove Eparhije. Naši predci – koji su prelazili mučeničke puteve progonstva, nerazumijevanja, koji su samo u tim i takvim okolnostima plaćali cijenu svoje vjere prihvaćanjem svakog zlostavljanja – nisu mogli ni vizionarski sanjati da će jednog dana ta mala ali Bogu vjerna zajednica, biti sabrana u vlastitu crkvenu jedinicu-eparhiju. Spašavali su i branili vlastiti život, vlastitu vjersku tradiciju, obred i jezik. Mi smo danas dočekali da Veliki Svećenik Crkve – Sveti Otac – iskaže svoju pastirsku brigu i ljubav, ustanovljujući novu eparhiju sa vlastitim biskupom, klerom i narodom, koji su sada zajednica, Eparhija Bl. Dj. Marije na nebo uznesene Strumičko-Skopska. Uzoriti gospodine Kardinale, prenesite Svetom Ocu našu zahvalnost i naše obećanje-zavjet vjernosti. Trudit ćemo se ispuniti božansko – povijesno poslanje koje nam je povjereno ovim milosno-povijesnim činom. Hvala, što ste prepoznali malene i ponizne. „Velika nam djela učini Gospodin i stoga smo radosni“.

Eparh Stojanov svoj zahvalni govor je završio riječima upućenim vjernom narodu: „A sada trebam vaše posebno žarke molitve, dragi vjernici. Ozbiljni početak nove eparhije je moliti za svoga pastira, svoje svećenike, da nam u svemu bude po riječi onoga kojemu ništa nije nemoguće, Gospodina i gospodara svega. Hvala svima koji ste na bilo koji način danas molitvom, srcem, radom i patnjom doprinijeti za novi početak. Dakle: U Ime Gospodnje!“

Na samom kraju božanske liturgije u ime eparha Stojanova, svećenstva i vjernog naroda, o. protojerej stavrofor Georgi Trajkov uručio je dar kardinalu Sandriju, ikonu Uznesenja Presvete Bogorodice. Kardinal Sandri je eparhu Stojanovu uručio dar medaljon od pape Franje. (kta/s.s.)

Ustoličenje prvog eparha

 

Okupljeni narod na ustoličenju