Svaki put kad čitam Evanđelje, pronalazim Isusa

Svaki put kad čitam Evanđelje, pronalazim Isusa

IZ DOMA SVETE MARTE

Papa Franjo: Svaki put kada čitam Evanđelje, pronalazim Isusa

Jesam li spreman kupiti džepno Evanđelje i imati ga uza se te – kada mi je to tijekom dana moguće, nešto iz njega pročitati, kako bih u njemu pronašao Isusa?

Komentirajući dnevna čitanja, Papa objašnjava Riječ Božju i kako je usvojiti. Sveti Pavao podsjeća Korinćane kako im nije navijestio Evanđelje temeljeno na uvjerljivim riječima mudrosti:
„Pavao kaže:“ ‘Ali ja nisam došao k vama da bih vas uvjerio s argumentima, s riječima i sa lijepim figurama… Ne. Došao sam k vama u drukčijem svojstvu i s drukčijim stilom. Došao sam u očitovanju Duha i njegove snage. Stoga se vaša vjera ne temelji na ljudskoj mudrosti, već na Božjoj snazi’. Tako, Riječ Božja je drukčija stvar, stvar koja nije jednaka ljudskoj riječi, riječi mudrosti, riječi znanosti, riječi filozofije… ne: drukčija je to stvar. Dolazi u drukčijem svojstvu“ – kazao je Papa.

Što se tiče Isusa, kada komentira Pisma u sinagogi u Nazaretu: njegovi mu se sugrađani ispočetka dive, ali poslije se razbjesne i traže da ga ubiju: „Prešli su s jedne strane na drugu – objašnjava Papa – baš „zato što je Božja Riječ različita od ljudske riječi“. Zapravo, Bog im govori u Sinu, „to jest, Riječ Božja je sam Isus“ i Isus „je povod sablazni. Križ Kristov sablažnjuje. I ovo je snaga Riječi Božje: Isus Krist, Gospodin.“ Zbog toga je – ističe Papa – toliko važno „tijekom dana pročitati poneki odlomak iz Evanđelja“:

„Ne da bismo ga naučili napamet, nego da bismo pronašli Isusa, jer je sam Isus u svojoj Riječi, u svojem Evanđelju. Svaki put kada čitam Evanđelje, pronalazim Isusa. Ali kako primiti ovu Riječ – zapitao se Papa. Treba je primiti onako kako se prima Isus, to jest, s otvorenim i poniznim srcem, u duhu Blaženstava. Zato što je i Isus došao na taj način, u poniznosti. Došao je s pomazanjem Duha Svetoga“.

„On je snaga“ – nastavio je Papa – „i Božja Riječ jer je pomazan Duhom Svetim. I mi, ako želimo slušati i primiti Božju Riječ, trebamo moliti Duha Svetoga i tražiti ovo pomazanje srca, koje je pomazanje Blaženstava. Srce kao što je srce Blaženstava“:

Sveti je Otac potaknuo da se danas zapitamo: ‘Kako ja primam Riječ Božju? Kao neku zanimljivu stvar ili zato što je to živi Isus, njegova Riječ? Jesam li spreman kupiti džepno Evanđelje i imati ga uza se te – kada mi je to tijekom dana moguće, nešto iz njega pročitati, kako bih u njemu pronašao Isusa? Ova će nam dva pitanja dobro doći. Neka nam Gospodin pomogne“ – zaključio je Papa.