Slavlje patrona u župi i svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića

Slavlje patrona u župi i svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića

Slavlje patrona u župi i svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića

 

Župa sa svetištem Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Maglaju svečano je proslavila 12. svibnja 2018. svojeg nebeskog zaštitnika. Proslava je započela bolesničkom Misom koju je predvodio vlč. Željko Vlajić, župnik u Bosanskom Brodu, a središnje Misno slavlje predslavio je mons. Ante Meštrović, kanonik Stolnog kaptola vrhbosanskog i rektor sarajevske katedrale Srca Isusova. Uz domaćeg župnika i čuvara svetišta vlč. Josipa Jelića koncelebriralo je 20 svećenika, prenosi portal nedjelja.ba.

U Maglaj su se slile rijeke hodočasnika iz Rankovića, Bežlje, Komušine, Brčkog, Bugojna, Novog Sarajeva, Breze i Zenice, te drugih župa travničkog, žepačkog i zavidovičkog kraja, a pristigli su i vjernici iz Republike Hrvatske.

Prije početka svete mise župnik Jelić zaželio je dobrodošlicu svima, a zatim je predslavitelj njemu i okupljenom puku uputio riječi pozdrava i čestitao patron župe. Potom je potaknuo vjernike da tijekom misnog slavlja mole za stare, bolesne, nemoćne, nezaposlene, one koji rade previše, zapostavljene, zaboravljene, ucviljene, ugrožene u svojim ljudskim pravima, obitelji, mlade, djecu, one koji traže svoje mjesto u svijetu.

„Molimo po zagovoru Sv. Leopolda Bogdana Mandića da ovo naše zajedništvo probudi nadu u nama u bolji, sigurniji, skladniji i život u jedinstvu, miru i razumijevanju“, rekao je mons. Meštrović koji je u propovjedi osobito istaknuo svece kao putokaze vjere, među kojima je Sv. Leopold, te u tom kontekstu progovorio o vrednotama kršćanskog života i svetosti na koju upućuje Isus kroz svoje zapovijedi.

„Uz one velike svece kojima se često molimo, a tu sigurno ubrajamo i Sv. Leopolda Bogdana Mandića, postoji veliko mnoštvo onih malih nepoznatih svetaca koji svakoga dana izvršavaju volju Božju. Pozvani smo nasljedovati svece“, istaknuo je propovjednik podsjetivši na životopis i djelovanje Sv. Leopolda koji je bio jednostavni kapucin, ali i misionar u srcu, čovjek jaka duha i veliki ispovjednik koji je ispovijedajući svakoga dana po 12 sati tijekom 40 godina mnoge pomirio s Bogom.

Također je istaknuo i važnost ispovjedi i čovjekova pomirenja s Bogom, ali i značaj službe svećenika koji su ljudima poslani donositi Radosnu vijest i dijeliti im sakrament oproštenja, što je put ka miru u duši i sretnijoj budućnosti svakog vjernika.

„Neka nam Sv. Leopold izmoli svima sretniju i blagoslovljenu budućnost, sreću naše djece, da volimo zemlju koju su voljeli naši stari. Kada čitamo naše matice iz 16. i 17. stoljeća, vidimo koliko su ljudi djece rađali i koliko su bili otvoreni životu. Nisu se dali slomiti. Tu nesalomljivost neka nam izmoli Sv. Leopold Bogdan Mandić i neka nas zagovara Marija, Majka naša, Majka Isusova, Majka Božje Providnosti“, poručio je kanonik Meštrović.

Središnjoj proslavi prethodila je trodnevnica, a svete mise predvodili su vlč. Goran Kosić, ekonom u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, fra Vinko Ćuro, župni vikar u župi Novi Šeher, i vlč. Ivan Karača, župnik u Bežlji. Spomenimo da su vjernici uoči slavlja nebeskog zaštitnika sudjelovali u pučkoj pobožnosti Devet srijeda u čast Sv. Leopolda, a liturgijsko pjevanje animirao je domaći župni zbor.

Župa Sv. Leopolda u Maglaju službeno je obnovljena 1970., a prvi joj spomen kao župe datira još iz 1623. Nakon osnutka 1973. brojila je 1 600 vjernika, prije rata 1 510, a danas u župi živi 500 župljana. (kta)