Preuzvišeni vladika Kiro uputio službeni poziv Papi da posjeti Makedoniju

Preuzvišeni vladika Kiro uputio službeni poziv Papi da posjeti Makedoniju

Preuzvišeni vladika Kiro uputio službeni poziv Papi da posjeti Makedoniju
Skopski biskup i apostolski egzarh u Makedoniji mons. dr. Kiro Stojanov uputio je pismo Svetom Ocu papi Franji preko državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina koji je 18. i 19. ožujka 2016. boravio u dvodnevnom pohodu Makedoniji. Biskup Stojanov je pročitao pismo upučeno papi Franji na kraju svečanog Euharistijskog slavlja 18. 3. uoči svetkovine Sv. Josipa kojeg je predslavio kardinal Parolin.  Pismo u kojem se ističe poziv biskupa Stojanova i Crkve u Makedoniji da papa Franjo posjeti Makedoniju donosimo u cjelosti:

Vaša Svetosti!

 

Kao prvo želim vam zahvaliti za Vašu Očinsku ljubav i pažnju koju ste nam iskazali preko dolaska Vašeg državnog tajnika Nj. Em. Pietra kardinala Parolina. U ovom dolasku ova mala Crkva u Makedoniji, odnosno vjernici drevne skopske biskupije i apostolskog egzarhata doživljavaju kao ohrabrenje u daru vjere i u zajedništvu s cijelom općom Crkvom, upravo u onim Kristovim riječima „Ne boj se, stado malo: svidjelo se Ocu vašemu dati vam kraljevstvo“(Lk 12, 32).

 

I naša domovina R. Makedonija suočava se s poteškoćama i kulturom smrti koja zahvaća cijelu Europu, što je posljedica odbacivanja Boga. Posljednjih mjeseci svjedoci smo migrantske krize, jer smo od samog početka kao jedna od tranzitnih zemalja. Potaknuti vašim riječima, mada kao mala zajednica čiji se glas i nema priliku uvijek čuti, želimo nastaviti biti svjetlo u ovoj zemlji i nositi kao Crkva radosnu vijest Evanđelja i sve ono blago istine iz riznice Majke Crkve, te biti u obrani života od začeća do prirodne smrti. Zahvaljujući solidarnosti mnogih kršćana i instituciji Caritasa, nastojali smo zajedno s državnim strukturama pružiti kršćansku i bratsku pomoć izbjeglicama koji su prolazili kroz našu zemlju.

 

Sveti Oče, ne mogu kriti radost ove Crkve zbog Vaše odluke za proglašenje svetom bl. Majke Tereze. Ta vijest obradovala je nas vjernike, kao i mnoge građane ove zemlje, osobito grada Skopja u kojem je Majka Tereza rođena. Ovdje, u skopskoj katedralnoj župi Presv. Srca Isusova započela je njena povijest u koju je zahvatila Božja ljubav. Duboko smo Vam zahvalni za događaj kanonizacije koji je pred nama.

 

U ovoj Godini Božanskog milosrđa nastojimo kao Crkva doživjeti svoju obnovu i neumorno svjedočiti besplatnu Božju ljubav. Ova Crkva svakodnevno upućuje Gospodinu svoju molitvu za Vas, da nastavite biti proročki znak za ovaj svijet i svjedok milosrdne ljubavi. Oče, povjeravam se u Vaše molitve da mogu kao biskup ispuniti svoje poslanje služenja ovoj Crkvi u ljubavi, te u Vaše molitve osobito stavljam sve potrebe ove krajevne Crkve i zemlje Makedonije. Zajedno s vjernicima ove krajevne Crkve, te svećenicima, redovnicama i sjemeništarcima pozivamo Vas da posjetite našu Crkvu i uputite očinsku riječ.

 

U sinovskoj odanosti iz Skopja, rodnog grada bl. Majke Terezije

 

+ Kiro Stojanov, biskup