Papa: Vrijeđanje je ubijanje

Papa: Vrijeđanje je ubijanje

Papa: Vrijeđanje je ubijanje

‘Jesmo li mi čuvari svoje braće? Da, naravno da jesmo! Mi smo čuvari jedni drugih!’

 

Nitko ne smije prezirati život svog bližnjeg ili vlastiti život. Čovjek u sebi nosi Božju sliku. Po tome on je središte njegove beskrajne ljubavi, neovisno o uvjetima u kojima je pozvan postojati – rekao je Sveti Otac na redovnoj općoj audijenciji na trgu sv. Petra u Rimu.

U svojim katehezama papa Franjo nastavlja govoriti o deset Božjih zapovijedi.

– ‘Ne ubij’ zapovijed je koja nam zabranjuje učiniti nešto što uništava ljudski život no Isus ove Božje riječi još više produbljuje te nam donosi jednu veliku novost – rekao je Papa.

Citirao je odlomak Matejeva evanđelja: ‘A ja vam kažem: svako koji se srdi na brata svoga bit će podvrgnut sudu. A tko bratu reče ‘Glupane!’, bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: ‘Luđače!’, bit će podvrgnut ognju paklenom.’

– U ovom odlomku iz Evanđelja Isus nam potvrđuje da pred Božjim sudom i srdžba na brata je jedna vrsta ubojstva. Zbog toga apostol Ivan piše: ‘Tko god mrzi brata svoga, ubojica je’. No Isus se na zaustavlja na tome, te s istom logikom dodaje da i vrijeđanje i nepoštivanje mogu ubiti. Mi smo se navikli na vrijeđanje, postalo nam je kao disanje, a uvreda je ubijanje – rekao je Papa.

Normalno je, kako kaže papa Franjo, da Isus poziva na izmirenje prije prinošenja žrtve: ‘Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš  da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar’.

– Čovjek ima plemenit, vrlo osjetljiv život i posjeduje skriveni JA koji nije manje važan od njegovog fizičkog postojanja. Za uvrijediti dječju nevinost dovoljna je jedna nepravedna riječ. Kako bi ranili ženu dovoljna je hladna gesta. Da bi slomili srce neke mlade osobe dosta je uskratiti im povjerenje. Za uništenje jednog čovjeka dovoljno je ignorirati ga. RAVNODUŠNOST UBIJA! Svaki puta kada se ne zanimamo za život drugih, svaki puta kada ne ljubimo, u biti preziremo život. Ne ljubiti prvi je korak prema ubojstvu; a ne ubiti prvi je korak prema ljubavi – rekao je Papa.

Podsjetio je i na rečenicu s početka Biblije koju je izrekao prvi ubojica, Kajin, nakon što ga Gospodin pita gdje je njegov brat. Kajin odgovara: ‘Ne znam. Jesam li ja čuvar brata svoga?’.

– Tako govore ubojice: ‘ne tiče me se’, ‘to je tvoj problem’ i slično. Probajmo odgovoriti na to pitanje: jesmo li mi čuvari svoje braće? Da, naravno da jesmo! Mi smo čuvari jedni drugih! To je put života – naglasio je Sveti Otac.

Nadalje Papa je objasnio da je ljudski život potreban ljubavi.

– A koja je to autentična ljubav? To je ono što nam je Krist pokazao, to je milosrđe. Ljubav bez koje ne možemo je ona ljubav koja oprašta, prihvaća one koji su joj učinili nažao. Nitko od nas ne može preživjeti bez milosrđa, svima je potrebno oproštenje. Jer, ako ubiti znači razoriti, uništiti, eliminirati nekoga, ne ubiti znači njegovati, vrednovati, uključiti. I OPROSTITI – rekao je papa Franjo.

Još jednom je naglasio važnost onoga što su i sveci kroz povijest često ponavljali, a to je da nije dovoljno ‘ne činiti zlo’ kako bi bili dobre osobe već je važno ‘činiti dobro’.

– Biljka ili mineral imaju taj oblik: postoje. Ali čovjek ne! Od čovjeka se traži više. Postoji dobro koje treba činiti, pripremljeno za svakoga od nas, svatko prema svojim mogućnostima. Po njemu postajemo ono što u potpunosti svatko od nas jest. ‘Ne ubiti’ je poziv na ljubav i milosrđe. To je poziv na život po primjeru Isusa Krista, koji je dao svoj život za nas i koji je za nas uskrsnuo. U Njemu, po Njegovoj ljubavi koja je jača od smrti, i po snazi Duha koju nam daje Otac, možemo prihvatiti riječi ‘ne ubij’ kao najvažniji i najbitniji poziv: poziv na ljubav – zaključio je Papa.