Papa: Sinoda kao djelotvorno ostvarivanje brige biskupa za sve Crkve

Papa: Sinoda kao djelotvorno ostvarivanje brige biskupa za sve Crkve

Papa: Sinoda kao djelotvorno ostvarivanje brige biskupa za sve Crkve

Objavljena je apostolska konstitucija pape Franje o strukturi Biskupske sinode.

Dva tjedna prije početka zasjedanja Biskupske sinode posvećenoga mladima, objavljena je apostolska konstitucija pape Franje ‘Episcopalis communio’, o strukturi tog tijela koje je 1965. godine ustanovio papa Pavao VI.

Savjetovanje s Božjim narodom i sinodalna Crkva u kojoj i obavljanje Petrova primata može dobiti veći sjaj, neka su od obilježja apostolske konstitucije ‘Episcopalis communio’, o strukturi Biskupske sinode, koju je papa Franjo datirao 15. rujna; nepunih mjesec dana prije početka XV. redovne opće skupštine Biskupske sinode, koja će započeti 3. listopada, o temi ‘Mladi, vjera i razlučivanje zvanja’.

Nakon što je podsjetio da je Biskupsku sinodu ustanovio papa Pavao VI., 15. rujna 1965. godine, točno 53 godine prije nove apostolske konstitucije, i da je ona i dalje jedna od najdragocjenijih baština Drugoga vatikanskog sabora, papa Franjo je istaknuo djelotvornu suradnju Biskupske sinode s rimskim papom u važnim pitanjima, odnosno u onima koja zahtijevaju posebno znanje i oprez, za dobro čitave Crkve.

– U povijesnom trenutku u kojemu se Crkva uvodi u novo evangelizacijsko razdoblje kroz stalno poslanje, Biskupska je sinoda pozvana sve više postati odgovarajući kanal za evangelizaciju današnjega svijeta – istaknuo je Papa.

Već je papa Montini bio predvidio da će, s vremenom, ta ustanova moći biti usavršena. Zadnju reviziju statuta Biskupske sinode, ‘Ordo Synodi’, objavio je papa Benedikt XVI., 2006. godine. Posebno je bilo ustanovljeno, i malo pomalo ojačano u svojemu djelovanju, Glavno tajništvo Biskupske sinode, koje čine glavni tajnik i posebno Biskupsko vijeće.

S obzirom na djelotvornost sinodalnog djelovanja u odnosu na pitanja koja zahtijevaju brz i usklađen odgovor pastira Crkve, proteklih se godina povećala želja da Sinoda bude još više poseban izraz i djelotvorno ostvarivanje brige biskupa za sve Crkve, utemeljene na odlučnom uvjerenju da su svi pastiri određeni za služenje svetom Božjem narodu, kojemu sami pripadaju po sakramentu krštenja.

– Biskup je istodobno učitelj i učenik u zauzimanju koje je poslanje i ujedno slušanje glasa Krista koji govori preko Božjega naroda, kako bi ga učinio nepogrešivim u vjerovanju – rekao je Papa.

Stoga i Sinoda treba sve više biti povlašteno sredstvo za slušanje Božjega naroda, i to kroz konzultiranje vjernika u partikularnim Crkvama jer, iako je po sastavu to uglavnom biskupsko tijelo, ne živi odvojeno od ostatka vjernika. Ona je odgovarajuće sredstvo za davanje glasa čitavom Božjem narodu upravo preko biskupa, čuvara, tumača i svjedoka vjere, koji se pokazuju rječitim izrazom ‘sinodalnosti’ same Crkve, u kojoj se odražava zajednica različitih kultura. Zahvaljujući Sinodi postat će jasnije također da u njoj vlada duboko zajedništvo između pastira i vjernika, kao i između biskupa i Pape.

Jedinstvo svih kršćana

Sveti Otac se nada da djelovanje Sinode može na svoj način pridonijeti ponovnom uspostavljanju jedinstva među svim kršćanima, po Gospodinovoj želji.

– Tako će prema želji svetoga Ivana Pavla II. koju je izrazio u enciklici ‘Ut unum sint’ pomoći Katoličkoj Crkvi  pronaći oblik obavljanja primata koji se, ne odričući se ni na koji način biti svojega poslanja, otvara novoj situaciji – istaknuo je u dokumentu papa Franjo.