Papa primio u audijenciju profesore i studente Patrističkog instituta “Augustinianum”

Papa primio u audijenciju profesore i studente Patrističkog instituta “Augustinianum”

Papa primio u audijenciju profesore i studente Patrističkog instituta “Augustinianum”

Očuvanje i prenošenje bogatstva katoličke predaje, poglavito otačke predaje od ključne je važnosti za Crkvu, rekao je Papa primivši 16. veljače u Klementovoj dvorani Apostolske palače u audijenciju profesore i studente Patrističkog instituta „Augustinianum“ u prigodi 50. obljetnice osnutka Instituta.

Očuvanje i prenošenje bogatstva katoličke predaje bilo je oduvijek važno, ali posebno u naše doba, istaknuo je Papa te podsjetio na riječi sv. Pavla VI. koje je izrekao u svom govoru na otvorenju Instituta: „Povratak crkvenim ocima dio je tog povratka kršćanskim izvorima, bez kojega ne bi bilo moguće provesti biblijsku obnovu, liturgijsku reformu i novo teološko istraživanje koje je tražio Drugi vatikanski koncil“. Sv. Ivan Pavao II., koji je posjetio Institut 1982. godine, potvrdio je to rekavši, između ostalog, da „ulazak u školu otaca znači bolje upoznati Krista i bolje upoznati čovjeka“ i da „to znanje uvelike pomaže Crkvi u njezinu poslanju“.

Papa je u svom govoru posebno pozdravio brojne umirovljene profesore, koji nisu sudjelovali na audijenciji, ali koji su, kako je rekao ostavili dubok trag u Institutu. Sjetio se pritom jedne profesorice, Marije Grazije Mara, koja još uvijek predaje i poučava katehezu djeci u 95. godini života. „Pa i kardinal Grech: njegove su propovijedi tako jednostavne… Mudrace, kad dođu u to doba, resi veličanstvena jednostavnost, koja je tako dobra. Hvala svim starijim osobama, profesorima koji su u mirovini“, rekao je Papa.