Papa: Primanje Tijela i Krvi Kristove čini nas živom euharistijom

Papa: Primanje Tijela i Krvi Kristove čini nas živom euharistijom

Papa: Primanje Tijela i Krvi Kristove čini nas živom euharistijom

Napomenuo je potom da u svojim srcima nakon pričesti molimo da bismo u svom srcu pazili na dar koji smo primili.

Primanje Tijela i Krvi Kristova u vjeri čini nas živom euharistijom – istaknuo je papa Franjo za vrijeme današnje opće audijencije na Trgu svetoga Petra, nastavljajući niz kateheza o euharistiji.

Sveti je Otac podsjetio na Isusove riječi iz Evanđelja po Ivanu ”Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu” (Iv 6,54-56). U tom je kontekstu rekao da se Isusovo darivanje sama sebe na Posljednjoj večeri nastavlja na svakoj Misi. 

To spasenjsko djelo nastavlja se i danas putem službe svećenika i đakona. Nakon lomljenja posvećenog kruha, odnosno tijela Kristova, svećenik ga pokazuje vjernicima, pozivajući ih da sudjeluju u euharistijskoj gozbi i pritom govori ”Evo Jaganjca Božjeg, evo onoga koji oduzima grijehe svijeta. Blago onima koji su pozvani na gozbu Jaganjčevu” – istaknuo je Papa.

Papa Franjo je podsjetio da nas taj poziv potiče da doživimo prisno zajedništvo s Kristom, izvorom radosti i svetosti.

– Istodobno riječ je o pozivu koji nas vodi do ispita savjesti u svjetlu vjere. Sveti je Otac rekao da nam priznavanje vlastitih grijeha pomaže prihvatiti ”lijek” Krvi Kristove koja nas, prema riječima sv. Ambrozija, još više sjedinjuje s njim – naglasio je papa Franjo.

Papa je potom promišljao o trenutku kad vjernici primaju pričest. Napomenuo je da naš odgovor ”Amen” na svećenikove riječi ”Tijelo Kristovo”, označava našu otvorenost preobražavajućoj moći Božje milosti.

– Dok se krećemo u procesiji da bismo se pričestili, u stvarnosti je Krist taj koji nam ide u susret kako bi nas suobličio sebi. Primiti pričest znači dopustiti da nas preobrazi nešto što smo primili – rekao je.

A kako bismo to što bolje razumjeli, Sveti je Otac predložio riječi svetog Augustina koji je čuo Gospodinov glas iz visine ”Ja sam hrana jakih: rasti pa ćeš me jesti. I nećeš ti mene pretvarati u sebe kao hranu svoga tijela, nego ćeš se ti promijeniti u mene” (Ispovijesti VII, 10, 16).

– Okrijepljeni kruhom života postajemo živa euharistija, odnosno postajemo ono što smo primili – naglasio je Papa.

Napomenuo je potom da u svojim srcima nakon pričesti molimo da bismo u svom srcu pazili na dar koji smo primili. Konačno, papa Franjo je podsjetio da euharistijska liturgija završava popričesnom molitvom u kojoj svećenik zahvaljuje Bogu što nas je učinio dionicima te svete gozbe.

– Pristupimo euharistiji: primimo Isusa koji nas preobražava u sebe, koji nas osnažuje. Kako li je dobar i velik Gospodin! – zaključio je Sveti Otac.