Papa: Otvorimo srce i pamet Božjim obzorima i prepustimo se vodstvu zvijezdi, Evanđelju

Papa: Otvorimo srce i pamet Božjim obzorima i prepustimo se vodstvu zvijezdi, Evanđelju

Papa: Otvorimo srce i pamet Božjim obzorima i prepustimo se vodstvu zvijezdi, Evanđelju
Kako bismo susreli Isusa, potrebno je znati podići oči prema nebu, ne biti prignuti nad samim sobom već imati srce i pamet otvorene Božjim obzorima koji nas uvijek iznenađuju, poručio je Sveti Otac u svom nagovoru prije molitve Angelusa na blagdan Bogojavljenja na Trgu sv. Petra u Rimu.

Današnji blagdan u kojem se spominjemo tri mudraca koji su se s istoka došli pokloniti malom Isusu u Betlehemu donosi „dah univerzalnosti“, kazao je Papa.

– To je crkva koja želi da svi narodi zemlje mogu susresti Isusa, i imaju iskustvo milosrdne ljubavi – pojasnio je.

Papa je podsjetio kako Crkva u mudracima prepoznaje sliku cijeloga čovječanstva, a proslava Bogojavljenja želi pokazati put prema djetetu Isusu svim ljudima ovoga svijeta koji je rođen radi spasenja sviju.

Prije mudraca, u noći rođenja, Isusu su se pokloniti pastiri.

– Pastiri i mudraci su toliko različiti, ali jedna ih stvar povezuje, a to je nebo. I pastiri i mudraci poučavaju nas da, kako bismo susreli Isusa, potrebno je znati podići oči prema nebu, ne biti prignuti nad samim sobom već imati srce i pamet otvorene Božjim obzorima koji nas uvijek iznenađuju, znati prihvatiti Njegove poruke i odgovoriti sa spremnošću i darežljivošću – kazao je Papa.

Dodao je kako evanđelje prenosi, da su mudraci, kada su vidjeli zvijezdu, osjetili veliku sreću.

– I za nas je velika utjeha vidjeti zvijezdu, odnosno osjetiti da smo vođeni, a ne prepušteni sudbini – poručio je Papa dodajući kako je Božja riječ ta koja je „svjetiljka našim koracima“.

Na kraju je Sveti Otac kazao kako nas iskustvo mudraca opominje da se ne zadovoljimo osrednjošću i ne životarimo nego tražimo smisao.

– Promatrajmo srcem veliko otajstvo života i ne sablažnjavajmo nad malenošću i siromaštvom već prepoznajmo veličinu u poniznosti i naučimo se prignuti pred njima – kazao je papa Franjo.

Zaključujući nagovor papa je zazvao zagovor Djevice Marije koja je primila mudrace u Betlehemu.

– Neka nam pomogne podići pogled od samih sebe i prepustiti se voditi zvijezdi, Evanđelju, kako bismo susreli Isusa. Tako možemo i drugima donijeti jednu zraku Njegovog svjetla i podijeliti s njima sreću puta.