Papa: Kršćanstvo se očituje u činjenju dobra, biti kršćanin znači djelovati – vršiti volju Božju

Papa: Kršćanstvo se očituje u činjenju dobra, biti kršćanin znači djelovati – vršiti volju Božju

Papa: Kršćanstvo se očituje u činjenju dobra, biti kršćanin znači djelovati – vršiti Božju volju
Božje milosrđe ide ususret onima koji imaju hrabrosti govoriti s Bogom, ali o istini, o stvarima koje ne čine, ne bi li se popravili. U tome vidimo Gospodinovu veliku ljubav, kazao je Papa.

Kršćanstvo je konkretna religija, koja se očituje u činjenju dobra. Ona nije religija pukog govorenja, koja vodi u licemjerje i taštinu, rekao je papa Franjo na misi u Domu sv. Marte.
Za vrijeme korizme, kazao je Papa, Bog nam poručuje da krenemo putem djelovanja.

– Kršćanski je život konkretan i Bog je konkretan, ali mnogo je kršćana koji se samo pretvaraju, koji od pripadanja Crkvi čine ukras bez obveze, prestižnu prigodu, umjesto iskustva služenja najsiromašnijima – kazao je Papa.

Osvrnuo se na evanđeosku dijalektiku između govora i djelovanja, razmatrajući Isusove riječi koje razotkrivaju licemjerje pismoznanaca i farizeja te njegov poziv učenicima i mnoštvu da obdržavaju ono što naučavaju, ali da se ne ravnaju njihovim djelima.

– Gospodin nas uči putu djelovanja. No koliko puta vidimo ljude, često u Crkvi, a to se odnosi i na nas, koji govore: ‘O, ja sam veliki katolik!’ Ali što čini? Koliko se samo roditelja ispovijeda katolicima, međutim imaju li vremena razgovarati sa svojom djecom, igrati se s njima i slušati ih? Možda pak svoje roditelje drže u domu, ali su uvijek zauzeti i ne mogu ih posjetiti, pa ih ostavljaju tamo napuštene. Reći da smo veliki katolici zato što pripadamo nekom udruženju – to je Papa nazvao religijom govorenja, kažemo da smo takvi-i-takvi, ali postupamo mondeno.

Naglasio je kako ‘Reći i ne učiniti’ je prijevarno. Dodao je da riječi proroka Izaije naznačuju nam što Bog želi: ‘Prestanite zlo činiti! Učite se dobro činiti’. ‘Ugnjetenom pritecite u pomoć, siroti pomozite do pravde, za udovu se zauzmite.’

– Osim toga te riječi pokazuju Božje beskrajno milosrđe, koje čovječanstvu govori: ‘Hajde da se pravdamo… Budu li vam grijesi kao grimiz, pobijeljet će poput snijega’ – istaknuo je Sveti Otac.

Napomenuo je kako Božje milosrđe ide ususret onima koji imaju hrabrosti govoriti s Bogom, ali o istini, o stvarima koje ne čine, ne bi li se popravili. U tome, rekao je Papa, vidimo Gospodinovu veliku ljubav, u toj ‘dijalektici između govorenja i djelovanja’.

– Biti kršćanin znači djelovati – vršiti Božju volju. A na posljednji dan, što će nas Gospodin pitati? Hoće li nam reći: ‘Što ste govorili za mene?’ Ne, upitat će nas što smo učinili – ustvrdio je Papa, navodeći poglavlje iz Evanđelja po Mateju o posljednjem sudu, kad će Bog od svakoga tražiti račun o tome što je učinio za gladne, žedne, zatvorene ili strance.

Istaknuo je kako je to kršćanski život te naglasio da samo govoriti stvari vodi u taštinu, vodi pretvaranju da smo kršćani, kako je rekao Papa, tako se ne biva kršćaninom.

– Neka nam Gospodin udijeli mudrost da dobro shvatimo gdje leži razlika između govorenja i djelovanja te nas pouči da idemo putem djelovanja, jer bi nas suprotni put vodio prema onim učiteljima zakona, klericima kojim se sviđalo oblačiti se i držati se kao da su veličanstvo – kazao je Papa.

Na koncu je naglasio kako to nije evanđeoska stvarnost te poželio da nas Gospodin pouči ispravnome putu.