Papa Franjo: Neobuzdani relativizam ugrožava kršćanstvo

Papa Franjo: Neobuzdani relativizam ugrožava kršćanstvo

Papa Franjo: Neobuzdani relativizam ugrožava kršćanstvo

Govoreći sudionicima generalnoga kapitula Oblata svetog Josipa, papa Franjo je rekao da neobuzdani relativizam ugrožava kršćansku vjeru

 

Papa Franjo primio je danas u audijenciju sudionike generalnoga kapitula Oblata svetog Josipa, upozoravajući pritom da živimo u vremenu neobuzdanog relativizma koji u temelju potkopava zgradu vjere i samu ideju kršćanske vjernosti lišava značenja.

Netolerantni racionalizam i neobuzdani relativizam

Sveti je Otac rekao kako je njihov utemeljitelj, sv. Josip Marello, živio u razdoblju racionalizma koji je bio nesnošljiv prema svakoj duhovnoj dogmi. Budući da je to razdoblje slično našoj kulturi, Papa je napomenuo da je svjedočanstvo tog sveca relevantnije nego ikad prije.

– Suočeni s površnom kulturom koja uzdiže posjedovanje materijalnih dobara i koja obećava sreću putem opasnih prečica, vi ne propuštate poticati mlade ljude da kale duh i formiraju zrelu osobnost, koja je sposobna za snagu, ali i za nježnost – istaknuo je papa Franjo.

Primjer svetog Josipa

Pozvao je oblate da slijede primjer svetog Josipa iz Nazareta koji je živio skrovitim, poniznim i radišnim načinom života.

– On je vjerno i jednostavno živio svoj poziv kao čuvara Marije i Isusa. Bio je blizu svojoj ženi kako u radosnim tako i u teškim trenucima te je zajedno s njom uspostavio čudesnu prisnost s Isusom kojega je stalno imao pred očima – kazao je Sveti Otac.

Papa je istaknuo da su oblati pozvani nasljedovati vrline svetog Josipa, a te vrline su: poniznost koja privlači Očevu dobrotu; zatim prisnost s Gospodinom koji posvećuje cjelokupno kršćansko djelovanje; te šutnja i kontemplacija sjedinjeni sa žarom i radišnošću da se promiče Gospodinova volja.

Papa Franjo je riječima utemeljitelja Oblata svetog Josipa sažeo njihov način života: Budite kartuzijanci u kući, a apostoli vani. Sveti se Otac na kraju pomolio da dva Josipa, zaštitnik opće Crkve i njihov utemeljitelj, učine njihov generalni kapitul plodnim te da podrže poslanje njihova instituta.