Papa Franjo: ‘Jesam li danas bio sol i svjetlo?’

Papa Franjo: ‘Jesam li danas bio sol i svjetlo?’

Papa Franjo: ‘Jesam li danas bio sol i svjetlo?’

U jučerašnjoj propovijedi u Domu svete Marte papa Franjo istaknuo je da kršćansko svjedočanstvo treba biti utemeljeno stavu poniznosti, koji se sastoji u težnji da budemo sol i svjetlo za druge.

Polazišna točka Papina razmišljanja bio je odlomak iz 5. poglavlja Evanđelja po Mateju, to jest iz Isusova govora na gori, u kojem Gospodin svojim učenicima objašnjava kako su oni sol zemlje i svjetlost svijeta.
 
Dvije vrste kršćanskog svjedočanstva
 
Papa je u propovijedi kazao da je svrha kršćanskog svjedočanstva izgrađivati druge, a ne da ono služi za samopromociju. Napomenuo je da su kršćani pozvani biti sol i svjetlo za druge, a da si pritom ne pripisuju zasluge. To je jednostavno, stalno svjedočenje Isusa Krista, svakodnevna svetost, na koju je kršćanin pozvan.
 
– Kršćansko svjedočanstvo može značiti položiti vlastiti život kao što je Isus učinio, odnosno mučeništvo. Međutim, postoji i drugi put, a taj je svjedočiti Krista našim svakodnevnim djelima, od trenutka kad se probudimo pa sve do trenutka kad idemo na spavanje. To se čini kao malena stvar, no po malenim se stvarima ostvaruju čuda i divote, istaknuo je Sveti Otac.
 
Sol i svjetlo služe drugima
 
Napomenuo je da kršćansko svjedočanstvo treba biti utemeljeno na stavu poniznosti, koji se sastoji u težnji da budemo sol i svjetlo.
 
– Sol za druge; svjetlo za druge, jer sol ne daje okus sama sebi, nego je uvijek u službi. Svjetlo ne prosvjetljuje samo sebe, nego je uvijek u službi. Biti sol za druge. Mala količina soli koja jelo čini ukusnim. Supermarketi tako prodaju sol u malim količinama, a ne u tonama. I sol ne hvali samu sebe jer ne služi sama sebi. Postoji kako bi služila drugima, čuvajući stvari i dajući im okus. To je jednostavno svjedočanstvo, kazao je Papa.
 
Sveti je Otac rekao da svakodnevno kršćansko svjedočanstvo znači biti svjetlo za druge, pomagati im u njihovim najtežim i najmračnijim životnim trenucima.
 
– Gospodin nam kaže: ‘Ti si sol; ti si svjetlo’. No to je potrebno činiti na takav način kako bi drugi vidjeli i slavili Boga. Tebi se neće pripisati nikakva zasluga. Kad jedemo, onda ne hvalimo sol. Ne, kažemo da je tjestenina dobra ili da je meso dobro. Kad se po noći vraćamo kući, onda ne kažemo da je svjetlo dobro. Ignoriramo svjetlo, no mi živimo s tim svjetlom koje prosvjetljava, napomenuo je papa Franjo dodajući da ta dimenzija nas kršćane potiče da budemo anonimni svjedoci u životu.
 
Svakodnevna svetost
 
Mi nismo protagonisti svojih zasluga- kazao je Sveti Otac upozoravajući da ne postupamo poput farizeja koji zahvaljuje Gospodinu misleći da je svet. Za sve nas bi na kraju dana lijepa molitva mogla biti pitati se: ‘Jesam li danas bio sol i svjetlo?’ To je svakodnevna svetost – rekao je Papa i zaključio – Neka nam Gospodin pomogne shvatiti to.