Papa Franjo: Bog te traži iako ti njega ne tražiš

Papa Franjo: Bog te traži iako ti njega ne tražiš

Papa Franjo: Bog te traži iako ti njega ne tražiš

Svi koje vodi Duh Božji sinovi su Božji. Ta ne primiste duha robovanja da se opet bojite, nego primiste duha posinstva u kojem kličemo: ‘Abba! Oče!’– riječi su iz poslanice Rimljanima kojima je započela redovna opća audijencija u dvorani pape Pavla VI. u Rimu u kojoj je papa Franjo nastavio niz svojih kateheza o molitvi ‘Oče naša’.

– Molitva u Novom zavjetu kao da želi doprijeti do onog bitnog, do te mjere da se usredotočuje na samo jednu riječ: Abbà, Oče, započeo je Papa Franjo svoju audijenciju.
 
Naglasio je kako kršćanin, nakon što je upoznao i slušao Isusovo propovijedanje, ne može Boga doživljavati kao tiranina kojeg se treba bojati već raste povjerenje u Njega te sa svojim Stvoriteljem može razgovarati nazivajući ga ”Abbà – tata“.
 
– Rijetko se u Novom Zavjetu aramejske riječi ne prevode na grčki. Trebamo zamisliti da je u tim aramejskim riječima ostao kao ‘snimljen’ baš Isusov glas. U prvoj riječi ‘Očenaša’ odmah nalazimo korijen novosti kršćanske molitve, rekao je papa Franjo.
 
Ističući kako se tu ne radi samo o korištenju simbola za lik oca koji bi se povezao sa otajstvom Boga, Papa je rekao kako se zapravo tu radi, možemo reći, o cijelom Isusovom svijetu koji je pretočen u njegovo srce.
 
– Ako i mi to učinimo, možemo istinski moliti ‘Oče naš’. Reći ‘Abbà‘ je nešto puno intimnije i dirljivije od toga da se Boga zove Ocem. Eto zašto su neki predložili da se originalna riječ prevede sa ‘tata’ ili ‘tatica’. Ti izrazi, zapravo, bude u nama osjećaje nježnosti, topline, nečega što se odnosi na dječju dob: slika djeteta koje je potpuno obavijeno zagrljajem oca koji ga neizmjerno i nježno voli, rekao je Sveti Otac.
 
U nastavku svoje kateheze Papa je potakao da probamo zamisliti kako izgubljeni sin moli ovu molitvu, nakon što je osjetio očev zagrljaj koji ga je dugo čekao, oca koji se ne sjeća uvredljivih riječi koje mu je sin prije izrekao, otac koji mu jednostavno želi reći koliko mu je nedostajao.
 
– I tada otkrivamo kako te riječi daju život, daju snagu. I tada se pitamo: Je li moguće da Ti, o Bože, poznaš samo ljubav? Gdje je u tebi osveta, traženje pravde, ljutnja zbog povrijeđene časti? No Bog odgovara: JA POZNAM SAMO LJUBAV!, rekao je Sveti Otac.
 
Snažno je naglasio kako netko može u sebi nositi težine, poteškoće, može se optuživati zbog raznih pogrešaka i životnih lutanja, no Bog ni tada ne skriva svoje lice. 
 
– Bog se neće tada sakriti u tišinu, i reći će ti: ostao sam uvijek uz tebe. Bio sam i uvijek ću biti vjeran u ljubavi prema tebi, rekao je Papa.
 
Naposljetku je istaknuo Očevu ljubav prema svojim stvorenjima ovim riječima: ”U ovom zazivu, Abbà, postoji snaga koja privlači ostali dio molitve. Bog te traži iako ti njega ne tražiš. Bog te ljubi, iako ti Njega zaboraviš. Bog u tebi vidi ljepotu, iako ti misliš da si beskorisno utrošio svoje darove. Bog je kao majka koja nikada ne prestaje ljubiti svoje stvorenje“.