Papa Franjo: ‘Biskup je sluga, a ne princ’

Papa Franjo: ‘Biskup je sluga, a ne princ’

Papa Franjo: ‘Biskup je sluga, a ne princ’

Biskup ne smije biti nadut, ohol, nagao…

– Biskup je sluga, a ne princ – rekao je papa Franjo na blagdan biskupa i mučenika svetoga Jozafata, na Misi u Domu svete Marte u Vatikanu, govoreći kakav mora biti biskup i osvrćući se na čitanje iz Poslanice Titu.

Potanko je opisao lik biskupa i govorio o postavljanju kriterija po kojima se uspostavlja red u Crkvi. Revnost i nedostatak reda dvije su stvari koje je Papa istaknuo kako bi rekao kako je nastala Crkva, podsjećajući također na divne stvari koje su učinjene.

– U Crkvi uvijek postoji zbrka i snaga Duha Svetoga. Zbog nedostatka reda ne smijemo se prestrašiti jer i to je lijep znak. Kada je Crkva osnovana, nije bilo sve uređeno, nikada nije bila bez problema i zbrke. Tu zbrku i nedostatak reda treba urediti. Na Prvom je jeruzalemskom koncilu bila borba između judaista i ne judaista. Organizirali su koncil i sredili stvari. Zato sveti Pavao ostavlja Tita na Kreti kako bi uveo red, podsjećajući ga da je prva stvar vjera – rekao je Sveti Otac.

Kazao je kako u isto vrijeme daje kriterije i upute o liku biskupa kao Božjeg upravitelja.

– Biskupa opisuje kao Božjega upravitelja, ne upravitelja dobara, moći i veza, nego Božjega upravitelja koji uvijek mora ispravljati sebe pitajući se: Jesam li upravitelj Božji ili sam profiter? Biskup je Božji upravitelj koji mora biti besprijekoran. Istu je stvar Bog tražio od Abrahama: ‘Hodi u mojoj prisutnosti i budi besprijekoran’. Tim se riječima nekoga postavlja za glavara – kazao je Papa.

Podsjetivši da biskup ne smije biti nadut, ohol, nagao i sklon vinu, jednom od najčešćih poroka Pavlovog vremena, da ne smije biti profiter i navezan na novac, papa Franjo je upozorio da je takav biskup nevolja za Crkvu, pa i ako ima samo jednu od tih mana. Pojasnio je da ako je gostoljubiv, ljubitelj dobra, razuman, pravedan, svet, uzdržljiv i priljubljen uz vjerodostojnu riječ nauka,  onda je sluga Božji.

– Takav mora biti biskup. Kada počne postupak za izbor biskupa, bilo bi dobro postaviti ta pitanja na početku kako bi se znalo može li se nastaviti s postupkom. No, iznad svega se vidi da biskup mora biti ponizan, blag, sluga, a ne kraljević. To zahtijeva Božja riječ. Netko će reći: Da, oče, to je istina, to se mora činiti nakon Drugog vatikanskog sabora. Ne, to se mora činiti nakon svetog Pavla – istaknuo je Papa.

Napomenuo je da to nije postkoncilska novost te da je tako od početka kada je Crkva shvatila da mora uspostaviti red s takvim biskupima.

– U Crkvi se ne može uspostaviti red bez takvog ponašanja biskupa. Ono što vrijedi pred Bogom nije to da smo simpatični i da dobro propovijedamo, nego poniznost i služenje – nadodao je.

Podsjećajući na blagdan svetog Jozafata, biskupa i mučenika, Papa je na kraju potaknuo na molitvu za biskupe kako bi bili kao što traži sveti Pavao.