Papa: Bogatstvo, taština i ponos udaljuju nas od Isusa

Papa: Bogatstvo, taština i ponos udaljuju nas od Isusa

Papa: Bogatstvo, taština i ponos udaljuju nas od Isusa
Ružno je vidjeti kršćanina koji želi nasljedovati Isusa i mondenost – upozorio je papa Franjo tijekom jutarnje mise slavljene u Domu Sveta Marta. Papa je istaknuo da kršćanin u životu ima donijeti radikalnu odluku – ne može postojati neko „polovično kršćanstvo“, ne mogu se posjedovati i nebo i zemlja.

Nakon što je Gospodin rekao mladom bogatašu da proda sav imetak i podari ga siromasima, Petar upita Isusa što bi učenici dobili zauzvrat kad bi ga nasljedovali. Papa je Franjo u svojemu razmišljanju u propovijedi krenuo od tog, vrlo aktualnog, razgovora.

Odmah je na početku Sveti Otac primijetio da Isus ne odgovara u smjeru koji su očekivali učenici. „On ne govori o bogatstvu, nego obećava nasljedstvo Kraljevstva nebeskoga, ali uz progon, uz križ. Zbog toga kada je kršćanin privržen dobrima, stvara ružnu sliku kršćanina koji želi imati dvije stvari: nebo i zemlju. A kamen kušnje je upravo to što kaže Isus: križ i progoni“, rekao je Papa.

Nadalje je napomenuo kako to znači nijekati sebe, podnositi križ svakoga dana te dodao da su i učenici bili u toj kušnji –  nasljedovati Isusa, ali što će biti na kraju tog dobrog posla?

Sjetimo se majke Jakova i Ivana – dodao je Sveti Otac – kada je tražila od Isusa mjesto za svoje sinove. „’Ovoga učini prvim ministrom, ovoga ministrom gospodarstva…’ te je tako u nasljedovanju Isusa poprimila svjetovni interes“, istaknuo je papa Franjo.

Primijetio je i da je srce tih učenika poslije bilo sve do Duhova, kada su sve shvatili. „Besplatnost u nasljedovanju Isusa odgovor je na besplatnost ljubavi i spasenja koje nam daje Isus. A kada se želi ići i s Isusom, i sa svijetom, i sa siromaštvom i s bogatstvom, to je polovično kršćanstvo koje želi materijalnu zaradu. To je duh mondenosti“, upozorio je Papa.

„Takav kršćanin šepa na obje noge, jer ne zna što želi“,  napomenuo je Sveti Otac navodeći proroka Iliju te istaknuo da za razumijevanje toga valja podsjetiti da nam Isus naviješta kako će prvi biti posljednji, a posljednji će biti prvi, odnosno onaj koji vjeruje ili koji je najveći, ima biti služitelj, odnosno najmanji.

„Nasljedovanje Isusa, s ljudskoga stajališta nije dobar posao, jer je to služenje. To je On činio, i ako ti Gospodin dade mogućnost da budeš prvi, imaš se ponašati kao posljednji, odnosno služiti. A ako ti Gospodin dade mogućnost imetka, imaš se ponašati služeći, odnosno za druge. Tri su stvari koje nas udaljuju od Isusa: bogatstvo, taština i ponos“, istaknuo je Sveti Otac te dodao da je bogatstvo zbog toga tako opasno, jer odmah vodi do taštine, i ti se osjetiš važnim, a tada se uzoholiš i izgubiš se.

„Naprotiv, put koji pokazuje Gospodin, put je na kojemu se valja ‘ogoliti’, kao što je On učinio: ‘Tko je prvi među vama neka svima bude sluga’“, napomenuo je Sveti Otac te primijetio – Isusa je taj posao s učenicima mnogo stajao, mnogo vremena, jer nisu dobro razumijevali. Stoga Ga i mi – dodao je – imamo moliti da nas pouči tom putu, toj znanosti služenja. Hoćeš li nas poučiti toj znanosti poniznosti? Toj znanosti da budemo posljednji kako bismo služili braći i sestrama u Crkvi?

Papa je dodao i da je ružno vidjeti kršćanina bilo laika, posvećenu osobu, svećenika, ili biskupa, kada se vidi da se žele dvije stvari: nasljedovati Isusa i materijalna dobra, Isusa i mondenost.

„To je protu-svjedočanstvo koje udaljuje ljude od Isusa“, rekao je Sveti Otac te potaknuo nazočne da nastave zajedno slaviti euharistiju misleći na Petrovo pitanje:  ‘Sve smo ostavili, kako ćeš nam platiti?’, i na Isusov odgovor.

„Cijena koju će nam On dati jest sličnost s Njime. To će biti ‘plaća’. Velika ‘plaća’, biti slični Isusu!“, istaknuo je na kraju papa Franjo.