O. Milan Stipić imenovan apostolskim upraviteljem Križevačke eparhije

O. Milan Stipić imenovan apostolskim upraviteljem Križevačke eparhije

O. Milan Stipić imenovan apostolskim upraviteljem Križevačke eparhije

Papa Franjo prihvatio je odreknuće preuzvišenog mons. Nikole Kekića na pastoralnom služenju Križevačkoj eparhiji i imenovao je apostolskim upraviteljem iste eparhije o. Milana Stipića, protojereja Križevačke eparhije i dosadašnjeg župnika u Jastrebarskom.

Vijest o imenovanju objavljena je u Rimu i Zagrebu u ponedjeljak 18. ožujka 2019. u 12 sati, priopćila je Apostolska nuncijatura u Zagrebu. 

Protojerej stavrofor o. Milan Stipić rođen je 28. prosinca 1978. godine u Bosanskom Novom (Bosna i Hercegovina) od oca Vladislava i majke Vesne. Djetinjstvo je proveo u Lipiku gdje je i kršten. Osnovnu školu pohađao je u Lipiku, a zbog ratnih zbivanja u Zagrebu i u Čazmi.

Nakon osnovne škole 1993. godine upisao je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu i započeo svećeničku formaciju u Međubiskupijskom dječačkom sjemeništu.

Godine 1997. ulazi u Grkokatoličko sjemenište Križevačke eparhije i studira na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Uz redovni studij aktivno se bavi crkvenom glazbom istočnog obreda.

Za đakona je rukopoložen 8. studenoga 2002. u konkatedrali Svetih Ćirila i Metoda u Zagrebu, a svećeničko rukopoloženje primio je 18. listopada 2003. u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima. Iste godine započinje službu župnika u grkokatoličkim župama Kašt i Radatovići u Žumberačkom dekanatu.

Godine 2007. dobio je naslov protojereja i preuzeo pastoralnu skrb za grkokatolike u Dalmaciji. Od 2012. župnik je u Jastrebarskom. Osim hrvatskog, govori ruski i ukrajinski jezik.