Misa posvete ulja u zagrebačkoj katedrali

Misa posvete ulja u zagrebačkoj katedrali

Misa posvete ulja u zagrebačkoj katedrali
Zagreb, (IKA) – Blaženi je Alojzije uvijek uz nas. Tu njegovu blizinu i prisutnost osobito osjećamo posljednjih mjeseci. Stoga rado svjedočimo da ostajemo uz svoga Blaženika koji u našim srcima trajno živi kao svetac, rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predvodeći na Veliki četvrtak, 24. ožujka Misu posvete ulja u zagrebačkoj prvostolnici.
Uz zagrebačke pomoćne biskupe Valentina Pozaića, Ivana Šaška i Miju Gorskog, u koncelebraciji je bilo 200-tinjak dijecezanskih i redovničkih svećenika Zagrebačke nadbiskupije, koji su se tom prigodom spomenuli dara svećeništva, obnovili svećenička obećanja dana na ređenju te svjedočili zajedništvu Crkve.
Uvodeći u homiliju kardinal je pred svećenike stavio lik blaženog Alojzija Stepinca, čija vjernost jača postojanost, a strpljivost i nada ulijevaju sigurnost. Dobro znamo, nastavio je kardinal, kako je on preporučivao i poticao svećeničko zajedništvo, kao i suradnju, dajući jasne duhovne, doktrinarne i pastoralne naputke, a odlučno se borio protiv svakog pokušaja Božjega neprijatelja da oslabi svećeničko jedinstvo i slogu te da posije razdor i nepovjerenje u Prezbiteriju.
Kardinal je ohrabrio svećenike u obavljanju njihove službe te pozvao na plodno suglasje kako bi se lakše mogli suočavati s teškoćama vremena. Ostanite budni u molitvi i u duhovnom životu da biste mogli plodonosno vršiti svoje služenje: naučavajući, posvećujući i vodeći sve koji su povjereni vašoj brizi, rekao je svećenicima.
Podsjetivši da Misa posvete ulja izriče zajedništvo dijecezanskog biskupa sa svojim prezbiterijem i govori o tijesnoj povezanosti biskupa i svećenika, kardinal je rekao kako je ulje simbol Duha Svetoga, „a istodobno nas upućuje na Krista, jer i sama riječ Krist znači Pomazanik”.
U svetim je sakramentima posvećeno ulje uvijek znak Božjega milosrđa, istaknuo je kardinal, dodajući da i njihovo pomazanje za svećenike uvijek označava i zadaću – nositi i naviještati ljudima Božje milosrđe.
Zaključujući homiliju, kardinal je izrazio radost što je papa Franjo hrvatskog sveca, svetog Leopolda Bogdana Mandića, istaknuo kao svjedoka Svete godine milosrđa. Za nas svećenike, napomenuo je kardinal, posebno je važna njegova služba ispovijedanja, po kojoj nam je znak i zagovornik u našem služenju Božjoj ljubavi koja oprašta i spašava. Podsjetio je da će tijelo svetog Leopolda Bogdana Mandića od 13. do 17. travnja boraviti u Zagrebu, te pozvao svećenike da zajedno sa svojim vjernicima hodočaste svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću i da dođu na susret sa svetošću „koja i danas zrači Božjim milosrđem”, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.