Kardinal O’Malley: Crkva priznaje zločine i svoje slabosti

Kardinal O’Malley: Crkva priznaje zločine i svoje slabosti

Kardinal O’Malley: Crkva priznaje zločine i svoje slabosti
Bostonski nadbiskup i predsjednik Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika o filmu „Spotlight“

Ovo je važan film za sve one koje je pogodila tragedija spolnoga zlostavljanja od strane klera – izjavio je bostonski nadbiskup i predsjednik Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika kardinal O’Malley govoreći o filmu „Spotlight“ (Pod reflektorom), koji je nagrađen ovogodišnjim Oskarom.

Film govori o novinarskoj istrazi dnevnika ‘The Boston Globe’, koji je 2000. godine otkrio slučajeve zlostavljanja maloljetnika u biskupiji Boston. Pripovijedajući detaljno povijest te krize, obavijesna su sredstva navela Crkvu da prizna zločine i grijehe svojih članova te da se sučeli sa svojim slabostima, štetom učinjenom žrtvama, njihovim obiteljima i potrebama preživjelih – stoji u priopćenju bostonskog nadbiskupa kardinala O’Malleya.

Novinarstvo je u demokraciji kao što je naša vrlo bitno za naš način života, jer su mediji otkrivajući zlostavljanja otvorili vrata kroz koja je prošla Crkva da odgovori na potrebe preživjelih, istaknuo je kardinal dodajući da zaštita djece i potpora žrtvama i njihovim obiteljima mora biti na prvom mjestu u životu Crkve. Osim toga, podsjetio je na zauzimanje Crkve u promicanju politike i nadzora kako bi se spriječilo da se ponove slične tragedije.

Napose je spomenuo odgojne programe za zaštitu maloljetnika, obveznu provjeru prethodnih slučajeva i optužbi te suradnju s civilnim vlastima kao i potporu žrtvama i njihovim obiteljima. Tražimo oprost za sve one koje je pogodila tragedija spolnih zlostavljanja od nekih članova klera; molimo Boga da nas svaki dan vodi na putu ozdravljenja i obnove – zaključio je kardinal O’Malley. (kta/rv)