Kardinal Franjo Kuharić na liturgijama je nosio grkokatolički arhijerejski plašt

Kardinal Franjo Kuharić na liturgijama je nosio grkokatolički arhijerejski plašt

Kardinal Franjo Kuharić na liturgijama je nosio grkokatolički arhijerejski plašt

U srijedu 11. ožujka navršava se trinaest godina od preminuća blage uspomene kardinala Franje Kuharića (2002.-2015.). Prisjećajući ga se ovih dana u molitvama želimo na poseban način istaknuti i jedan iznimno važan, široj javnosti nepoznati, detalj iz njegova života a koji se izravno tiče odnosa prema istočnom obredu i svećenstvu grkokatoličkog Žumberačkog vikarijata. U Žumberačkom arhivu u Stojdragi čuva se jedinstvena fotografija s početka 70-tih godina prošlog stoljeća koja je snimljena tijekom jedne crkvene svečanosti u župnoj crkvi Uskrsnuća Gospodnjeg u žumberačkom selu Radatovići. Na slici se vidi zagrebački metropolit kardinal Franjo Kuharić kako za vrijeme bogoslužja stoji na biskupskom tronu. Pogleda li se sliku detaljnije jasno se uočava da je kardinal zaogrnut grkokatoličkim arhijerejskim (biskupskim) plaštem. Arhijerejski plašt (crvene boje) kojeg u istočnom obredu zakonito nosi samo biskup, metropolit ili patrijarh simbolizira Isusov skrletni plašt kojim je bio zaogrnut na Veliki petak tijekom mučenja (usporedi Mt 27. 28). Da se kojim slučajem kardinal Kuharić i nije ogrnuo arhijerejskim plaštem za vrijeme grkokatoličke liturgije on bi i dalje uživao poštovanje među svećenstvom Žumberačkog vikarijata.Ipak sam čin oblačenja arhijerejskog plašta od strane jednog zagrebačkog nadbiskupa latinskog obreda ima trajnu povijesnu poruku za ovdašnju Crkvu. To je poruka pastira koji svojim vlastitim primjerom pokazuje kako se poštuje istočni obred na tlu Zagrebačke metroplije. U oblačenju arhijerejskog plašta sadržano je zapravo samo simbolično ono što je puno važnije za naglasiti, a to je duhovno zajedništvo zagrebačkog metropolita sa svećenstvom Žumberačkog vikarijata. Obukavši arhijerejski plašt kao da je na najljepši način kazao: „ja sam dio vas“. Osjećaj zajedništva u Crkvi se razvija postepeno, on se prije svega stvara kroz redovite susrete i kroz zajedničko služenje Euharistije. Upravo takvom, uzornom, zajedništvu koje je ostvareno u vrijeme kardinala Kuharića treba i danas težiti. Neka ga blagi Gospod nagradi u Carstvu nebeskom za sva dobra koja je za života učinio prema svećenstvu Žumberačkog vikarijata.

Draga braćo i sestre, ovim putem pozivamo vas da se u povodu godišnjice preminuća u svojim molitvama prisjetite blage uspomene kardinala Franje Kuharića. Vječnaja pamjat!

Jedan od fotografija iz Žumberačkog arhiva u Stojdragi svjedoči nam ljubavi blage uspomene Franje Kuharića prema istočnom obredu.

Do sada jedina sačuvana koja svjedoči o kardinalu Kuhariću kao velikom poštovatelju bizantskog obreda.

Plašt je simbol biskupske (arhijerejske) časti, stoga je bilo i primjereno da se metropolit na svečanoj liturgiji u Radatoviću zaogrne arhijerejskim plaštem.

Kao kardinal i zagrebački metropolit nadbiskup Franjo Kuharić živo je sudjelovao u životu Križevačke eparhije osobito na području Žumberačkog vikarijata. Zasigurno je bila presudna aktivnost tadašnjeg žumberačkog vikara Ivana Pavkovića koji je uživao veliki ugled među zagrebačkim episkopatom. Ivica Pavković bio je čovjek koji je iskreno vjerovao u budućnost Križevačke eparhije unutar hrvatskih granica.

Simbol zajedištava Hrvata bizantskog i latinskog obreda prikazuje upravo ova slika. Pozorno promatrajući vidi se da je kardinal Kuharić zaogrnut svečanim arhijerejskim plaštem kojeg nose vladike ili mitropoliti bizantskog obreda. On to nije morao učiniti, ali gesta govori više od tisuću riječi.

To je ispravan put kojim treba hodit jer su Hrvati grkokatolici i rimokatolici braća samo sa različitim ruhom.

Zalaganje kardinala Kuharića da Križevačka eparhija kao hrvatska biskupija bude u okvirima moderne Hrvatske države povijena je zasluga ovog velikana Crkve u Hrvata. Ukoliko nema motivacije nema ni rada pa ni rezultata.