Kardinal Bozanić predvodio Misu za Domovinu na grobu sv. Petra u Rimu

Kardinal Bozanić predvodio Misu za Domovinu na grobu sv. Petra u Rimu

Kardinal Bozanić predvodio Misu za Domovinu na grobu sv. Petra u Rimu

Podsjetio je na događaj koji se zbio upravo na grobu sv. Petra na Uzašašće 879. godine: Tada je naime papa Ivan VIII. prikazao sv. misu i blagoslovio kneza Branimira i cijeli hrvatski narod. To mu je i pismom od 7. lipnja 879. napisao tako da taj događaj predstavlja međunarodno priznanje Hrvatske.

Drugi je događaj vezan uz sv. Ivana Pavla II.: na 1100. obljetnicu Papinog pisma Branimiru 1979. godine, održano je hrvatsko nacionalno hodočašće u Rim. Ivan Pavao II. služio je tada u bazilici sv. Petra svetu misu na hrvatskom jeziku što je u ondašnjim političkim okolnostima imalo posebno značenje.

Papa Poljak je tom prigodom, kao dobar poznavatelj povijesti slavenskih naroda, istaknuo i neke značajke po kojima se hrvatski narod održao u svim političkim i društvenim neprilikama: vjernost Isusu Kristu i evanđelju, povezanost s Petrovim nasljednikom i pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji.

Te su značajke obilježile i bl. Alojzija Stepinca i njegovo mučeništvo. On je mučenik jedinstva Crkve u Hrvata s Petrovim nasljednikom ustvrdio je Kardinal.
Potom je kardinal Bozanić preporučio cijelu domovinu Hrvatsku zagovoru sv. Petra, blažene Djevice Marije i bl. Alojzija. Izrazio je nadu da će zagrebački nadbiskup mučenik ubrzo biti proglašen svetim, a Predsjednici je zaželio Božji blagoslov za njezinu službu.

Nakon euharistijskoga slavlja, hrvatska je Predsjednica također posjetila grob sv. Ivana Pavla II., pape koji je uvelike doprinio međunarodnom priznanju Republike Hrvatske. Zajedničkom molitvom i pjesmom nad relikvijama sv. Ivana Pavla II. zaključen je posjet bazilici sv. Petra.