Kakva ti je vjera? Kakvo će nam Gospodin naći srce?

Kakva ti je vjera? Kakvo će nam Gospodin naći srce?

Papa Franjo: ‘Kakva ti je vjera? Kakvo će nam Gospodin naći srce?’

Draga braćo i sestre,

Evanđelje ove nedjelje (Mt 16, 13-20) je poznati ulomak koji zauzima središnje mjesto u Evanđelju svetog Mateja. U njemu Šimun, u ime dvanaestorice, ispovijeda vjeru u Isusa kao “Krista, Sina Boga živoga”; a Isus Šimuna naziva “blaženim” zbog te njegove vjere, prepoznavši u njoj posebni Očev dar te mu govori: “Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju”.

Zaustavimo se nakratko upravo na tome, naime na činjenici da Isus daje Šimunu to novo ime: “Petar”, koje na Isusovom jeziku glasi “Kefa”, izraz koji znači “stijena”. U Bibliji se taj izraz, “stijena”, odnosi na Boga. Isus ga pripisuje Šimunu ne zbog njegovih osobina ili njegovih ljudskih zasluga, već zbog njegove istinske i čvrste vjere, koja je dar s neba.

Isus osjeća u svom srcu veliku radost, jer prepoznaje u Šimunu Očevu ruku, djelovanje Duha Svetoga. Prepoznaje da je Bog Otac dao Šimunu jednu “pouzdanu” vjeru, na kojoj će on, Isus, moći sagraditi svoju Crkvu, to jest svoju zajednicu, a to smo svi mi. Isusu je jako stalo osnovati “svoju” Crkvu, narod utemeljen ne više na porijeklu, već na vjeri, to jest na odnosu s njim samim, a to je odnos ljubavi i povjerenja. Naš odnos s Isusom gradi Crkvu. Dakle, da bi pokrenuo svoju Crkvu Isus treba naći u učenicima čvrstu, “pouzdanu” vjeru. A to je nešto što on mora provjeriti u tome trenutku.

Gospodin ima pred očima sliku gradnje, sliku zajednice kao građevine. Eto zašto, kada čuje ispovijest Petrove iskrene vjere, naziva ga “stijenom” i očituje namjeru da gradi svoju Crkvu na toj vjeri.

Braćo i sestre, to što se na jedinstven način dogodilo u svetom Petru, događa se također u svakom kršćaninu u kojem se razvila iskrena vjera u Isusa Krista, Sina Boga živoga. Današnje Evanđelje predstavlja također izazov za svakog od nas. Kakva je tvoja vjera? Neka svatko odgovori u svojem srcu. Kakva ti je vjera? Kakvo će nam Gospodin naći srce? Srce postojano poput stijene ili nestalno poput pijeska, to jest sumnjičavo, nepovjerljivo, nevjerno? Dobro će nam biti razmišljati o tome tijekom današnjeg dana. Ako Gospodin nađe u našem srcu vjeru, neću reći savršenu, već iskrenu, istinsku, tada on vidi i u nama živo kamenje kojim može graditi svoju zajednicu. Temeljni kamen te zajednice je Krist, ugaoni i jedinstveni kamen. Petar je pak kamen, jer je vidljivi temelj jedinstva Crkve; no svaki je krštenik pozvan prinijeti Isusu svoju vjeru, siromašnu ali iskrenu, da on može danas nastaviti graditi svoju Crkvu u svim krajevima svijeta.

I u našim danima mnogi misle da je Isus veliki prorok, učitelj mudrosti, uzor pravednosti… I danas Isus pita svoje učenike, to jest sve nas: “A vi, što vi kažete, tko sam ja?” Što ćemo odgovoriti? Razmislimo o tome. Ali prije svega molimo Boga Oca, po zagovoru Djevice Marije; molimo ga da nam dadne milost da odgovorimo, iskrena srca: “Ti si Krist, Sin Boga živoga”. To je ispovijest vjere, to je upravo “vjerovanje”. Ponovimo to zajedno tri puta: “Ti si Krist, Sin Boga živoga”.