Isus nas poziva na smirenost, da ne postupamo na valu impulzivnosti

Isus nas poziva na smirenost, da ne postupamo na valu impulzivnosti

Sveti Otac: Isus nas poziva na smirenost, da ne postupamo na valu impulzivnosti
Bog nas ne pribija na naš grijeh, ne poistovjećuje nas sa zlom koje smo počinili. Želi nas osloboditi te želi da i mi to isto hoćemo s njime. Želi da se naša sloboda obrati od zla na dobro, a to je moguće s njegovom milošću, kazao je Sveti Otac u podnevnom nagovoru 13. ožujka.

Prije tradicionalne molitve Angelusa, na dan kad se obilježava njegova 3. obljetnica izbora za nasljednika sv. Petra, papa Franjo se osvrnuo na današnji evanđeoski odlomak. Pismoznanci i farizeji žele Isusu postaviti klopku dovodeći mu ženu uhvaćenu u preljubu i pitajući ga: ‘U Zakonu nam je Mojsije naredio takve kamenovati. Što ti na to kažeš?’

– Ako Isus bude slijedio oštri zakon, odobravajući njezino kamenovanje, izgubit će glas krotkosti i dobrote koji je tako zadivio narod; ako pak bude htio biti milosrdan, morat će ići protiv zakona, za koji je on sam rekao da ga ne želi ukinuti, nego ispuniti – objasnio je Papa nakanu pismoznanaca i farizeja.

Istaknuo je  kako Isus ne odgovara, nego šuti i počinje pisati po zemlji. Na taj način poziva sve na smirenost, da se ne postupa na valu impulzivnosti te da se traži Božja pravednost.

– Na njihovo navaljivanje konačno im kaže: ‘Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen’. Taj odgovor razoružava optužnike od vidljivog kamenja koje su imali protiv žene i onog skrivenog protiv Isusa –naglasio je Papa.

Koliko nam dobro čini svijest, upozorio je Papa, da smo i mi grješnici, kad ogovaramo druge… I koliko bi nam dobro činila hrabrost baciti na tlo kamenje koje smo uzeli protiv drugih i promisliti malo o vlastitim grijesima.

Ustvrdio je Papa da je dovoljna Isusova riječ i njegov pogled pun milosrđa i ljubavi da ta žena, možda prvi puta, osjeti da ima dostojanstvo, da ona nije svoj grijeh; da ima dostojanstvo jedne osobe, da može promijeniti život, izaći iz ropstva i ići novim putem.

– Ta žena predstavlja sve nas, preljubnike pred Bogom, izdajnike njegove vjernosti. A njezino iskustvo predstavlja Božju volju za sve nas: ne našu osudu, nego naše spasenje po Isusu. On je milost koja spašava od grijeha i od smrti. On je na tlu, u prahu od kojeg se sastoji svako ljudsko biće, napisao Božju presudu: ‘Ne želim da umreš, nego da živiš’ – kazao je Sveti Otac.

Nakon molitve Angelusa, Papa je najavio da će okupljenim vjernicima biti podijeljeno džepno izdanje Evanđelja po Luki. Među dobrovoljcima koji su dijelili od Pape toplo preporučeno štivo bilo je i nekoliko rimljana starije dobi.

– Koliko su zaslužni bake i djedovi koji prenose vjeru unucima – istaknuo je, preporučivši svakodnevno čitanje po jednog evanđeoskog odlomka.

Tako će Očevo milosrđe, naglasio je Papa,  prebivati u vašem srcu i moći ćete ga nositi svima koje susrećete. Na koncu je potaknuo vjernike da napamet nauče duhovna i tjelesna djela milosrđa, kako bi im bilo lakše ih činiti.