Crkva ne raste po prozelitizmu, nego po svojoj majčinskoj privlačnosti za sve ljude

Crkva ne raste po prozelitizmu, nego po svojoj majčinskoj privlačnosti za sve ljude

Papa Franjo na pastoralnoj konferenciji

Crkva ne raste po prozelitizmu, nego po svojoj majčinskoj privlačnosti za sve ljude

Veliki izazov za Crkvu danas jest postati Majka! Ne neka nevladina, dobro organizirana udruga s mnogo pastoralnih planova. Identitet Crkve jest evangelizacija, odnosno rađanje djece. Stoga od Duha Svetoga valja tražiti milost plodnosti kako bismo nastavili pastoralno i misionarsko obraćenje

Sanjam majčinsku Crkvu koja zna zagrliti i prihvatiti – istaknuo je papa Franjo u ponedjeljak, 16. lipnja, u Dvorani Pavao VI., na otvaranju pastoralnoga kongresa Rimske biskupije o temi: „Narod koji rađa svoju djecu. Zajednica i obitelj u velikim razdobljima kršćanske inicijacije“.

Sveti je Otac razgovarao sa župnicima, katehistima i rimskim vjernicima otvorena srca, upućujući ih na putove koje valja prijeći, ponovno ističući pastoralnu aktualnost apostolske pobudnice ‘Evangelii Nuntiandi’ Pavla VI., te dijeleći bojazan brojnih osoba koje mu, ili u prigodi susreta, ili u pismima koja mu šalju, govore o nelagodnom stanju u kojemu žive, o teretu koji ih pritišće, a koji stavlja u sumnju ljepotu života. 

Nečovječan je život onih koji ujutro, kada idu na posao, ostavljaju djecu koja još spavaju, a kada se vrate navečer s posla, ona su opet u krevetu – primijetio je Papa te dodao da su i ta djeca siročad, jer su lišena sigurnoga puta, lišena su učitelja u kojega se imaju pouzdati, idealâ koji srcu daju toplinu, nadâ koje podupiru napore svakodnevnoga života.

Ovo je društvo siročadi! – istaknuo je Papa. Siročad su jer nemaju spomena na obitelj, jer su djeda i baku, primjerice, smjestili u starački dom, i lišeni su njihove nazočnosti. Siročad su također jer su lišeni ljubavi, ili je ona iskazana u žurbi, jer tata je umoran, mama je umorna, idu spavati…. a djeca ostaju lišena besplatnosti! Potreban nam je osjećaj za besplatnost – upozorio je Papa – i to u obiteljima, župama, i u cijelomu društvu. Jer ako nemamo osjećaj besplatnosti u obitelji, u školi, u župi, bit će jako teško shvatiti što je Božja milost, milost koja se ne prodaje, koja se ne kupuje, koja je Božji dar, koja je sâm Bog – napomenuo je Sveti Otac.

Isus nam je dao važno obećanje: „Neću vas ostaviti kao siročad“ (Iv 14,18), jer On je put koji valja prijeći, učitelj kojega valja slušati, nada koja ne razočarava. Isus nam je objavio da je Bog otac, i želi ti pomoći jer te ljubi – rekao je Papa. Eto stoga dubokoga smisla kršćanske inicijacije: rađati za vjeru znači naviještati da nismo siročad. Jer, – primijetio je potom Papa – i društvo niječe svoju djecu! Primjerice, društvo ne daje posao za gotovo 40% mladih Talijana… Što to znači? ‘Da mi nisi važan! Ti si otpadni materijal’ – rekao je Sveti Otac. To je društvo koje teži udobnostima, stvarima koje potom postaju idoli; dok nam je, naprotiv, potreban samo Isusov pogled; novi pogled koji se rađa iz susreta s Njim. 

Obraćenje nije lako, jer to znači promijeniti život, promijeniti metodu, mnoge stvari, pa i dušu. Ali, put obraćenja će nam dati identitet naroda koji zna rađati djecu, koji nije sterilan! Ako mi kao Crkva ne znamo rađati djecu, znači da nešto nije u redu! – primijetio je Papa te istaknuo – Veliki izazov za Crkvu danas jest postati Majka! Ne neka nevladina, dobro organizirana udruga s mnogo pastoralnih planova. Identitet Crkve jest evangelizacija, odnosno rađanje djece. Stoga od Duha Svetoga valja tražiti milost plodnosti kako bismo nastavili pastoralno i misionarsko obraćenje. 

Podsjetivši potom na riječi Benedikta XVI., papa je Franjo rekao da Crkva ne raste po prozelitizmu, nego po privlačnosti, po majčinskoj privlačnosti, po tom pružanju majčinstva; ona raste po nježnosti, svjedočanstvu koje rađa sve više djece – dodao je Papa te primijetio da je Crkva malo ostarjela, ali ju se može pomladiti u plodnosti, unatoč opasnosti od individualizma i, s njim povezanim, bijegom od života u zajednici. Crkva postaje mlađa onda kada je sposobna dati više djece, postaje mlađa onoliko koliko više postaje majka. Crkva je naša Majka. Biti u Crkvi znači biti doma, s majkom, u majčinu domu – rekao je papa Franjo te istaknuo – To je veličina Objave. 

Putovi su današnje Crkve – prema Papinim riječima – prihvat i nježnost; Crkva otvorenih vrata koja će gledati na budućnost strpljivo i u nadi. Volim sanjati Crkvu koja živi Isusovu samilost. Samilost znači trpjeti s nekim, osjetiti ono što osjećaju drugi, pratiti ih u tim osjećajima. To je Majka Crkva, poput majke koja miluje svoju djecu samilošću. Crkva koja ima bezgranično srce, ali i pogled; koja ima blagost Isusova pogleda, koji je često rječitiji od mnogo riječi – istaknuo je Sveti Otac. 

Obrativši se potom svećenicima, župnicima, Papa je napomenuo da nije lako biti župnik. Lakše je biti biskup nego župnik… – rekao je – jer mi, biskupi, uvijek se možemo ograditi ili skriti iza riječi ‘preuzvišeni’; ona nas štiti! Ali, biti župnik (…) nije lako! – napomenuo je Papa. Želimo Crkvu vjere, koja vjeruje da Gospodin može od nje učiniti Majku, dati joj brojnu djecu – rekao je na kraju papa Franjo te, kao i obično, sve nazočne podsjetio da mole za njega.

Radio Vatikan/Bitno net