Božji stil nije spektakularan, on djeluje u skromnosti i malim stvarima

Božji stil nije spektakularan, on djeluje u skromnosti i malim stvarima

HOMILIJA U DOMU SV. MARTE

Božji stil nije spektakularan, on djeluje u skromnosti i malim stvarima

Bog djeluje u poniznosti i tišini, a ne spektakularno – istaknuo je Sveti Otac u propovijedi na jučerašnjoj svetoj misi u kapeli Doma Sveta Marta.

Današnje evanđelje veli kako Isus kori građane Nazareta zbog njihove nevjere: oni su ga u početku s divljenjem slušali, a potom su iskalili svoju srdžbu i gnjev. Možda je neki brbljavac narod pobunio govoreći: ‘O čemu nam ovaj govori? Gdje je učio da nam sve ovo može govoriti? Neka nam pokaže svoju diplomu! Zar nije drvodjeljin sin? Na to je izbio bijes i nasilje. „Izbacili su ga izvan grada i odveli na rub brijega.“ Htjeli su ga ubiti – ustvrdio je papa Franjo.

Prvo liturgijsko čitanje govori o Naamanu, zapovjedniku sirijske vojske, koji je bio gubav. Prorok Elizej ga šalje da se okupa u rijeci Jordanu kako bi ozdravio, a on se također ljutio jer je očekivao nekakvu spektakularnu gestu. Na savjet je slugu ipak poslušao proroka i guba je nestala. I građani su Nazareta i Naaman „željeli spektakl“, „ali stil Dobroga Boga nije spektakularnost: Bog djeluje u skromnosti, u tišini, u malim stvarima.“ Božji se način zamjećuje u samom stvaranju. Čovjeka nije stvorio čarobnim štapićem, nego od zemlje, a tako djeluje kroz cijelu povijest spasenja – ustvrdio je Sveti Otac.
Kad je želio osloboditi svoj narod, oslobodio ga je po vjeri i ufanju jednoga čovjeka – Mojsija. Kad je želio srušiti moćni grad Jerihon, učinio je to pomoću bludnice. I za obraćenje Samrijanaca potražio je pomoć jedne druge grješnice – rekao je Papa te podsjetio na borbu Davida protiv Golijata kao i na mudrace. Mudracima je rekao da je rođen Kralj, Veliki Kralj, a što su našli? Dijete u jaslicama. Jednostavne stvari, Božja poniznost – to je Božji stil – nikada spektakl – ponovio je Papa.

Nastavljajući propovijed, Sveti je Otac spomenuo Isusovu kušnju u pustinji. Đavao je nukao Isusa da se baci s vrha Hrama da narod može, vidjevši spektakl, vjerovati u Njega. Gospodin se naprotiv objavljuje u jednostavnosti, u poniznosti. Bilo bi dobro da u ovoj korizmi razmislimo o tomu kako nam je u životu Gospodin pomagao, otkrit ćemo da je to uvijek činio po jednostavnim stvarima – kazao je Papa dodajući:

Bog čini jednostavne stvari, srcu tiho govori… U svom se životu sjećajmo što smo mnogo puta čuli: Božji je stil poniznost; jednostavnost je njegov stil. Lijepo je da se i u liturgijskim slavljima, u sakramentima očituje Božja poniznost, a ne svjetovna spektakularnost. Koristit će nam da razmišljamo o tomu kako nas je u našem životu Gospodin svojom milošću mnogo puta posjetio, uvijek na ponizan način. On želi da poniznost bude i naš stil – zaključio je Sveti Otac.

RV | Bitno.net