‘Bog je blizu, želi se spustiti u dnevne događaje našeg života kako bi hodio s nama’

‘Bog je blizu, želi se spustiti u dnevne događaje našeg života kako bi hodio s nama’

‘Bog je blizu, želi se spustiti u dnevne događaje našeg života kako bi hodio s nama’

Papa je istaknuo kako je Crkva dužna slušati, uključiti se i biti bliska, dijeleći radosti i napore naroda.

Bog nas spašava tako da se čini malenim, bliskim i konkretnim. Iznad svega, on postaje malen, rekao je papa Franjo na misi koju je slavio pri samostanu Jasna Gora u Częstochowi, povodom 1050. obljetnice pokrštavanja poljskog naroda.

Papa je u homiliji istaknuo kako Bog izabire malene zato što se oni suprotstavljaju oholosti života i govore istim jezikom kao i on: jezikom ponizne ljubavi koja oslobađa.

– Božji ulazak u povijest se nije ostvario trijumfom ili upadljivim očitovanjem, nego u jednostavnosti. Božje kraljevstvo, suprotno onome što bismo mi očekivali ili možda htjeli, dolazi u malenosti i poniznosti – kazao je Papa.

Upozorio je potom Sveti Otac kako Božji način postupanja nam očituje njegovu bliskost i konkretnost.

– On je među nama i brine se o nama, ne odlučujući umjesto nas i ne okupirajući se pitanjima moći. Bog tako radije bira ono što je maleno, suprotno našim ljudskim sklonostima. Težnja moći, veličini i vidljivosti je tragično ljudska i velika napast koja svugdje pokušava prodrijeti – kazao je Papa.

Ustvrdio je Papa kako nam je Bog blizu te dodao kako On ne želi biti vladar kojeg se imamo bojati, ostajući udaljen na nebeskome prijestolju, nego se voli spustiti u naše svakodnevne događaje kako bi hodao s nama.

Papa je istaknuo kako je i Crkva to dužna činiti: slušati, uključiti se i biti bliska, dijeleći radosti i napore naroda.

– Božja konkretnost odražava se u povijesti Poljske, osobito u prenošenju vjere u obiteljima – kazao je Papa.

Istaknuo je da u ‘Mariji pronalazimo potpunu usklađenost s Gospodinom’, tako da se božanska nit u povijesti isprepliće s marijanskom niti.

– Preko Blažene Djevice je Bog sišao k nama kako bi se učinio bliskim i konkretnim – rekao je.

Napomenuo je da Marija ‘ulijeva želju da se nadiđu zločini i rane iz prošlosti kako bi se sa svima stvaralo zajedništvo, ne upadajući u iskušenje izoliranja ili nametanja’.

– Ona nije gospodarica ili protagonist, nego Majka i službenica – nastavio je Papa.

Potaknuo je prisutne riječima: ‘Molimo za milost da usvojimo njezinu senzibilnost u služenju potrebnima i trošenju života za druge, bez preferencija i razlikovanja’.

– Malo koristi prijelaz s ”prije” na ”poslije Krista”, ako to ostaje samo podatak u povijesnim zapisima – ustvrdio je.

Na kraju je poželio: ‘Neka se u svakome dogodi unutarnji prijelaz, uskrs srca tako da djelujemo u malenosti s jednostavnim i otvorenim srcem’.