Biskup Valter Župan oporavlja se od moždanih udara

Biskup Valter Župan oporavlja se od moždanih udara

Biskup Valter Župan oporavlja se od moždanih udara
Krčki biskup u miru mons. Valter Župan doživio je moždani udar u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je nedavno otputovao, ali osjeća se bolje i u ponedjeljak će biti prebačen s odjela intenzivne njege na normalan bolesnički odjel.

Prema riječima voditelja Hrvatske katoličke misije bl. Ivana Merza u Astoriji u New Yorku Vedran Kirinčić, misija je pozvala mons. Župana da 3. svibnja udijeli sakrament krizme, a 10. svibnja proslavi blagdan zaštinika misije bl. Ivana Merza: „Otac biskup je 3. svibnja udijelio sakramenat krizme našim mladima i sudjelovao na proslavi sa slavljenicima te iste večeri. Te noći imao je lagani moždani udar. Polako se oporavljao u Mount Sinai Hospital dok u petak uvečer nije ponovno imao simptome moždanog udara. Uzeli su ga na kat intenzivne njege i stavili na respirator.“

U nedjelju ujutro biskupu su skinute cijevčicu za disanje te je maknut sa sedativa. „Trenutno se dobro osjeća. Razgovara s nama i polako se oporavlja”, prenio je informaciju don Vedran Kirinčić.

Ranije informacije o biskupovom zdravlju, dakle, objavljene u hrvatskim medijima, prema kojima je mons. Župan pao u komu, ipak su bile neprecizne.

Podsjetimo, mons. Župan predao je dužnost krčkog biskupa fra Ivici Petanjku prije mjesec i pol, no još uvijek je ostao aktivan kao biskup. Primjerice, u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji nastavio je voditi Odbor za obitelj HBK, kojemu je godinama predsjedao.