Biskup Košić vrhu Srpske pravoslavne Crkve: Molim vas, odustanite od svojih neutemeljenih zahtjeva

Biskup Košić vrhu Srpske pravoslavne Crkve: Molim vas, odustanite od svojih neutemeljenih zahtjeva

Biskup Košić vrhu Srpske pravoslavne Crkve: Molim vas, odustanite od svojih neutemeljenih zahtjeva
Bez priznavanja istine SPC-a o blaženom Stepincu ekumenizam između katolika i pravoslavaca je lažan i neiskren, poručio je biskup Vlado Košić u Kutinskoj Slatini.

Sisački je biskup bio predvoditelj ekumenske molitve koja je u sklopu osmine za jedinstvo kršćana održana je u subotu u crkvi Bl. Alojzija Stepinca.

– Blaženi Alojzije je simbol patničkog katoličkog hrvatskog naroda  – podsjetio je biskup Košić dodajući kako ga je i sv. Papa Ivan Pavao II. nazvao ‘najsvjetlijim likom Crkve u Hrvata’ te ga postavio svima ‘za kompas’ koji treba slijediti.

Stoga je, riječima biskupa, ”kao grom iz vedra neba”, na kraju procesa kanonizacije, došlo pismo patrijarha SPC g. Irineja nakon kojeg je papa Papa taj proces zaustavio. Načinio je time, kako je kardinal Josip Bozanić rekao, presedan, jednu ekumensku gestu, a bl. Alojzije je postao ”ekumenski svetac”.

– U ime bratske kršćanske ljubavi, ali i u ime istine i dobrih odnosa, zamolio bih predstavnike Srpske pravoslavne Crkve da odustanu od svojih neutemeljenih zahtjeva. Kažem neutemeljenih jer SPC nema argumenata, nego ponavlja već odavno prokazane neistinite komunističke optužbe na račun bl. Alojzija Stepinca – pozvao je sisački biskup.

Biskup smatra kako je ispod svake razine da jedna Crkva ponavlja ”komunističke izmišljotine”, jer je poznato kako su se komunisti jednako borili i protiv katolika i protiv pravoslavnih i protiv evangelika.

– Ako međutim vrh SPC ne odustane od protivljenja našem blaženiku, tada molim one istinoljubive i poštene predstavnike i vjernike pravoslavne Crkve da iznesu svoje drukčije mišljenje i želju da se naši odnosi ne truju, jer znam da takvih ima, ali oni šute. Neka progovore – pozvao je biskup Košić.

Nada se pritom kako će bl. Alojzije učiniti još jedno čudo ”pa će i vrh SPC progledati i priznati istinu te se ispričati hrvatskim katolicima”.

– Bez toga bojim se da je naš ekumenizam lažan i neiskren – rekao je biskup. Dodao je i kako se boji da će se odnosi između hrvatskih katolika i srpskih pravoslavaca bitno pogoršati.

Iz pisma patrijarha Irineja papi Franji, prema onome što je objavljeno ovih dana, kao glavni krimen našem Blaženiku pripisuje se to što nije volio Jugoslaviju više nego što je volio samostalnu Hrvatsku.

– Ako je to krimen, tada nitko u Katoličkoj Crkvi među Hrvatima ne bi nikad mogao biti svet jer svi mi najviše volimo svoju domovinu Hrvatsku – zaključio je biskup Košić.

Okupljenima su se obratili i pastorica Evangeličke crkvene općine iz Kutine Elina Braz de Almeida i paroh iz Stupovače jerej Dalibor Petković.

Pastorica Elina Braz de Almeida istaknula je kako su ovakvi susreti i molitve posebna radost.
– Moj dom nije tako daleko od ove crkve i svakog dana mogu čuti zvuk njenih zvona, a on mi govori da nas kršćana ima, da ja nisam sama, i da mi evangelici nismo jedini kršćani u ovome kraju. Izvor naše radosti je i naš zajednički život u Kristu – kazala je.

Dodala je i kako se ekumenizam ponekad čini previše kompliciranim.

– Ipak, radosno zajedništvo, zajednički objedi, ali prije svega molitva i slavljenje, putevi su apostolske jednostavnosti. Time činimo zapovijed da ljubimo jedni druge i iskazujemo naš ‘amen’ na Kristovu molitvu za jedinstvo – ustvrdila je pastorica Braz de Almeida.

Paroh Dalibor Petković istaknuo je kako je upravo Stupovača primjer kako se gradi međusobno uvažavanje, tolerancija i mir.

– Iz jedinstva i ljubavi moramo priznati da smo u prošlosti bili razdvojeni mnogo godina, ali kako se svijet osuvremenio danas razmišljamo s više ljubavi i tako se približavamo jedni drugima. Potrebno je da uvažavamo jedni druge kako bismo osjetili puninu Božje ljubavi koju on šalje nama, svojoj djeci – poručio je paroh Petković.