Obredno zajedništvo u Zagrebačkoj metropoliji 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća

Obredno zajedništvo u Zagrebačkoj metropoliji 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća

Obredno zajedništvo u Zagrebačkoj metropoliji 70-ih i 80-tih godina prošlog stoljeća

Zajedništvo istočnog i zapadnog obreda unutar Zagrebačke metropolije ili Zagrebačke crkvene pokrajine vidljivo se manifestira na liturgijskim odnosno misnim slavljima. U raznim povijesnim periodima to obredno zajedništvo bilo je više ili manje izraženo. S povijesne strane gledajući posebno valja istaknuti razdoblje 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća. Zašto je to razdoblje na zagrebačkom području bilo ispunjeno zajedništvom dvaju obreda? Prije svega to je razdoblje okarakterizirala višegodišnja proslava 13 stoljeća krašćanstva u Hrvata. Obilježavanje ove visoke obljetnice započelo je još 70-tih godina. Veliki događaj za hrvatsku Crkvu svakako je bio Nacionalni euharistijski kongres (NEK) koji je 1984. u Zagrebu i Mariji Bistrici na najljepši način integrirao istočni i zapadni obred. Fotografije iz tog doba svjedoče o tome.

Obredno zajedništvo u liturgijskim slavljima – grkokatolički đakon Milko Predović desno u zlatnoj dalmatici i orarom na Mariji Bistrici prije pjevanja Evanđelja 1984.
Simbol narodnog i obrednog zajedništva – Djevojke u rimokatoličkoj i grkokatoličkoj narodnoj nošnji u zagrebačkoj katedrali 1984. godine prilikom paljenja svijeće Nacionalnog kongresa