Zajedničko euharistijsko slavlje na početku zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH

Zajedničko euharistijsko slavlje na početku zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH

Zajedničko euharistijsko slavlje na početku zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH
Bijelo Polje, (IKA/KTA) – Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije slavili su u večernjim satima u četvrtak 25. veljače zajedničko euharistijsko slavlje u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve, uoči svog XVIII. redovitoga godišnjeg zajedničkog zasjedanja u Kući susreta “Emaus” u Bijelom Polju (Potoci) pokraj Mostara. Euharistijsko slavlje predvodio je predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić u zajedništvu s kardinalima iz Sarajeva i Zagreba Vinkom Puljićem i Josipom Bozanićem te apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom i još 13 biskupa iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Koncelebriralo je 23 svećenika, među kojima je bio i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.
Prije početka mise pozdrav i dobrodošlicu svima zaželio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić, koji je u povodu proslave 25. obljetnica biskupske službe “iskrenim zanosom srca i duše” pozdravio svečara mons. Želimira Puljića, “župljanina blagajske župe i biskupljanina ove Mostarsko-duvanjske dijeceze, potom najprije biskupa dubrovačkoga pa sada nadbiskupa zadarskoga i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije”. Istaknuo je privrženost mons. Puljića mjesnoj biskupiji iz koje se nije dao čak kada su mu roditelji, Ivan i Ana Ragužuša s ostalom djecom, preselili u Vranduk kod Požege, gdje je završio osmi razred godine 1962., “nego se sam vratio u Hercegovinu i prijavio biskupu Petru Čuli da ga pošalje u sjemenište, a kamoli da bi izišao iz ove biskupije, pogotovo jer se prigodom primanja svetih redova na Evanđelje kleo da će joj služiti vjerno i trajno”. Čestitajući nadbiskupu Puljiću na dosadašnjem službovanju Bogu i Crkvi srdačno je pozdravio i nazočne: nuncija Pezzuta, kardinale – vrhbosanskog nadbiskupa metropolita Vinka Puljića i zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića, riječkog nadbiskupa Ivana Devčića, biskupe hvarsko-bračko-viškoga Slobodana Štambuka, požeškog Antuna Škvorčevića, varaždinskog Josipa Mrzljaka, gospićko-senjskog Milu Bogovića, porečko-pulskog Dražena Kutlešu, krčkog Ivicu Petanjka, vojnog u BiH Tomu Vukšića, apostolskog administratora Vojnog ordinarijata u RH Jurja Jezerinca, pomoćne biskupe zagrebačke Ivana Šaška i Miju Gorskoga, vrhbosanskog Peru Sudara i banjolučkog Marka Semrena, kao i sve ostale koncelebrante svećenike, đakone i sve vjernike.
U propovijedi naslovljenoj “Otvorimo srca za jad i nevolju svijeta (Lk 16,19-31)”, nadbiskup Puljić je, osvrćući se na pročitano Evanđelje koje govori o prispodobi o bogatašu i siromahu Lazaru, upozorio na opasnosti bogatstva koje razdvaja ljude te istaknuo da “ova potresna priča pokazuje koliko ljudsko srce može biti tvrdo, a pamet nerazumna”.
Podsjetio je da Isus jasno poručuje: “Držite se redovitog puta koji Bog pokazuje po svojoj riječi i po svojoj Crkvi. I ne tražite posebne intervencije, ni od neba, ni od ljudi. Jer ih nećete dobiti”, te da nas ovom prispodobom Isus želi poučiti kako u životu valja imati budno oko i osjetljivo srce koje zapaža ljudski jad i potrebe; i potiče nas pomagati takvima dok još imaš vremena. “Korizmeno vrijeme dobra je prigoda upitati se da nisam i ja poput ovog bezimenog bogataša koji nema vremena, ni dobrote, ni srca, ni duše za potrebne, pa onda ni imena. Bogataš nije dospio u mjesto muka zbog toga što je imao bogati stol, niti zato što je imao veliko bogatstvo, već zbog toga što je imao ledeno srce i sebičnu dušu, pa je siromašni Lazar skapavao od gladi kraj njegovih vrata”, ustvrdio je nadbiskup Puljić.
Podsjetio je potom da se papa Franjo od svog ustoličenja ne umara poticati i usrdno pozivati da se “približimo takvima i pružimo im svoje prijateljstvo, toplinu i potporu”. “Papa želi i iskreno se nada kako će puk Božji tijekom ove jubilarne godine osobitu pozornost posvetiti upoznavanju i vršenju onih klasičnih djela milosrđa koje poznajemo kao ‘tjelesna'”, kazao je nadbiskup Puljić te pozvao: “Iskoristimo, braćo i sestre, ovo blagoslovljeno vrijeme korizme kao i svetu Godinu milosrđa za duhovni rast i napredak. U duhu večerašnje zborne molitve koja veli neka nam ‘Gospodin ulije Duha revnosti da budemo postojani u vjeri i plodni u dobrim djelima'”.