Vladika Stipić predvodio slavlje Velike Gospe u Križevcima i Pećnom

Vladika Stipić predvodio slavlje Velike Gospe u Križevcima i Pećnom

Vladika Stipić predvodio slavlje Velike Gospe u Križevcima i Pećnom

Na svetkovinu Uznesenja ili po istočnom obredu Usnuća presvete Bogorodice ili Velike Gospe, u utorak 15. kolovoza 2023., vladika križevački Milan Stipić služio je arhijerejsku liturgiju svetkovine prijepodne u istoimenoj župnoj crkvi u Pećnom na Žumberku, a navečer u Katedrali Presvete Trojice u Križevcima. U župi Pećno, župna crkva Usnuća presvete Bogorodice, je najstarija grkokatolička crkva na Žumberku, koja se spominje još u 18. stoljeću, u vrijeme prvoga križevačkoga biskupa Bazlija Božičkovića te je jedna od najstarijih uskočkih grkokatoličkih crkava u nas. S vladikom Milan služili su pećanski župnik i ravnatelj Caritasa o. Nenad Krajačić, protojerej stavrofor o. Milan Vranešić, župnik Samobora i Stojdrage, protojerej stavrofor o. Željko Pajić, župnik Karlovca, monah o. Euzebij i đakon o. Livio Marijan, a pjevanje su predvodili pjevači Zbora mladih iz zagrebačke župe sv. Ćirila i Metoda. Na slavlju se okupilo mnoštvo vjernika sa svih strana te je kod crkve trajalo cjelodnevno zajedničko okupljanje. Na koncu liturgije, održan je trokratni ophod s čitanjem evanđeoskih ulomaka i blagoslovom naroda. U homiliji je vladika Milan izrazio svoju radost što se svake godine okupi veliki broj vjernika u toj drevnoj crkvi, unatoč tome što je župa uglavnom raseljena.

Tumačeći poruku i teološki smisao blagdana, biskup Stipić je rekao: ”Ova župna crkva zrači božanskom energijom i svake godine okuplja toliko mnoštvo vjernika jer se na ovom mjestu, u ovoj svetinji stoljećima molilo, služilo svetu euharistiju i svete sakramente, a to nam govori da nas ne okuplja ovdje ljudska sila nego božanska, Božja milost, Božji Duh. Danas proslavljamo blagdan usnuća ili uznesenja presvete Bogorodice na nebo. U Evanđelju smo čuli Isusov susret s Martom i Marijom koji nam poručuje jednu vrlo bitnu stvar. Na koncu toga evanđeoskog događaja neka žena poviče iz mnoštva: Blago utrobi koja te nosila i prsa koja si sisao, a on joj je odgovorio: Još blaženiji koji riječ Božju slušaju i opslužuju. Dakle, nama i svakome Gospod Isus Krist daje mogućnost da budemo blaženi, još blaženiji od svetih, ako u životu slijedimo njegov primjer i živimo po njegovoj riječi. To je ključ svega kršćanskoga života. I mi smo se ovdje okupili slušati Isusa i što na on ima reći, poput one Marije koja je sjedila do njegovih nogu. Došli smo čuti što to trebamo učiniti i kako živjeti da nam bude bolje, jer čovjeku jedino može biti bolje kad živi po Božjoj riječi od koje ni jedne druge bolje nema. Napojimo se Isusove mudrosti i blagoslova da budemo bolji, a time i sretniji ljudi. Častimo i zazivajmo njegovu presvetu Majku koja ne samo da je Boga rodila, nego ga je i slušala i živjela po njegovoj volji te postala najblaženijom i najuzvišenijom od svih stvorenja” poručio je vladika Milan.

U Katedrali u Križevcima, uz vladiku Milana služili su katedralni župnik protojerej stavrofor o. Mihajlo Simunović i đakon o. Antonij Pajić, a pjevanje je predvodio protopsalt križevačke katedrale Ozren Bogdanović. Na kraju liturgije služen je Moleben Presvetoj Bogorodici, posebno bogoslužje koje se moli u marijanskim mjesecima i o marijanskim blagdanima.