Vladika Kiro u Skoplju dočekao državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina

Vladika Kiro u Skoplju dočekao državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina

Vladika Kiro u Skoplju dočekao državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina

U petak, 8. ožujka 2016. državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin blagoslovio je te inaugurirao novu biskupsku rezidenciju u Skopju u prisutnosti mjesnog biskupa mons. Kire Stojanova, predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova, premijera Emila Dimitrijevskog, apostolskog nuncija mons. Anselma Guida Pecoraria, vjerskih poglavara te diplomatskog kora.

Nakon prigodne glazbene točke riječi dobrodošlice uputio je biskup Stojanov koji je, pozdravljajući prisutne, osobito kardinala rekao: „sretan sam što je došlo vrijeme da upravo vi, kardinale, blagoslovite novu biskupsku rezidenciju koja želi biti dom otvorenih vrata, a još više dom otvorenog srca za svakoga vjernika ove biskupije i egzarhata. S najdubljim poštovanjem vas, stoga pozdravljam ovdje među nama.“

Potom je biskup Stojanov zahvalio i svim donatorima, rekavši: „dopustite mi da u vašoj prisutnosti zahvalim svima koji su omogućili izgradnju ove rezidencije u kojoj su smještene središnje ustanove Skopske biskupije i Apostolskog egzarhata jer bez njihove pomoći i ljubavi ne bi smo danas bili ovdje. Zato od srca im hvala za njihovu neizmjernu ljubav i pomoć.“

Nakon pozdravnog govora biskupa Stojanova, prisutnima se obratio kardinal Parolin koji je, između ostaloga, rekao: “ovaj grad koji je teško stradao u potresu koji se dogodio 1963. godine postaje danas jedan moderan europski grad koji se brzo razvija i postaje središte zemlje Makedonije. Ova zemlja je spoj Istoka i Zapada i točka gdje se susreću različite kulturne struje od starog Rima do velikih europskih i istočnih azijskih civilizacija.”

Govoreći o katoličkoj zajednici u Makedoniji, kardinal Parolin je rekao: ” ova katolička zajednica ima stoljetnu tradiciju, bez obzira što je ona mala, legitimno sudjeluje u društvenom životu donoseći u društvo kršćanske vrijednosti. Jedna kći vašeg naroda, Majka Tereza bila je protagonist Crkvene brige za patnju čovjeka sa svojim neiscrpivim zalaganjem za najsiromašnije među siromašnima. Ona je imala otvoren duh i srce za muškarce i žene svake rase i nacionalnosti.”

Kardinal Parolin je potom zaključio: “zahvalan sam mons. Stojanovu da je otvorio ovu kuću koja će ugošćivati apostolskog nuncija tijekom njegovih aktivnosti u ovoj zemlji. Na taj način ova rezidencija postaje i mali komad Svete Stolice u vašoj zemlji. Zahvaljujem također svim lokalnim i međunarodnim institucijama koje su sudjelovale u izgradnji, neka ih Gospodin stostruko nagradi i blagoslovi! ”

Potom je kardinal Parolin predvodio obred blagoslova. Nakon blagoslovne molitve kardinal je svetom vodom poškropio zidove rezidencije te se uputio u zgradu rezidencije, a tada su se oglasili zvuci truba koje su na osobit način pridonijeli svečanosti događaja. Tada je kardinal, uz biskupa Stojanova razgledao zgradu te mu je biskup Stojanov objasnio tijek radova te rekao kako je gradnja ovog objekta najznačajniji projekt nakon izgradnje Katedrale.

Nakon obilaska rezidencije, zajedništvo sa svim prisutnima se nastavilo uz prigodni agape u blagovaonici rezidencije. (kta/e.m.)