Vjernici u Jastrebarskom proslavili blagdan Preobraženja Gospodnjeg

Vjernici u Jastrebarskom proslavili blagdan Preobraženja Gospodnjeg

Vjernici u Jastrebarskom proslavili blagdan Preobraženja Gospodnjeg

U povodu blagdana Preobraženja Gospodnjeg u grkokatoličkoj crkvi u Jastrebarskom jučer je održano svečano liturgijsko slavlje koje je predvodio mons. Milan Stipić, vladika Križevačke eparhije

Vjernici u našem gradu proslavili svečanim liturgijskim slavljem i proštenjem blagdan Preobraženja Gospodinovog u grkokatoličkoj crkvi u Radničkoj ulici u Jastrebarskom. Svečanu božansku liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga služio je mons. Milan Stipić, u zajedništvu sa župnikom o. Marjanom Jeftimovim i brojnim grkokatoličkim i rimokatoličkim svećenicima.

Biskup Stipić je u propovijedi istakao kako je Isus često noću bdio sam ili sa svojim učenicima, pa je tako i otišao s Petrom, Ivanom i Jakovom na visoku goru Tabor kako bi u bdijenju razgovarali s Bogom.  Blagdan Preobraženja Gospodnjega spada u dvanaest velikih godišnjih svetkovina bizantskoga obreda, u čijoj je teologiji i duhovnosti osobit naglasak na preobraženje ljudske pale naravi u sliku, ikonu Božju na koju je čovjek stvoren, te na nestvorenu božansku svjetlost kojoj se preobrazbom života i srca približavamo.

Već tradicionalno na blagdan Preobraženja Gospodinovog blagoslovljeno je grožđe i ostalo voće, te posvećen barjak novoosnovane obiteljske zajednice “Sveti Šimun Bogoprimac”.