Uz svetkovanje blagdana Svih svetih i Dušni dan

Uz svetkovanje blagdana Svih svetih i Dušni dan

Uz svetkovanje blagdana Svih svetih i Dušni dan

Crkve kršćanskog Istoka spominju se svih onih koji su preminuli u stanju milosti tj. Bez smrtnoga grijeha, u nedjelju poslije blagdana Duhova, koja se zove nedjelja Svih svetih. S vremenom se u ovom okruženju taj blagdan pomaknuo prema tadiciji latinske Crkve na 1. studeni.

Uz blagadan Svih svetih: „Tvoja Crkva, diljem svijeta krvlju Mučenika Tvojih kao haljinom od grimiza i beza ukrašena, s njihovim glasom vapi k Tebi, Kriste Bože: Pošalju puku svome milosti svoje, posaj mir narodu i dušama našim veliku milost! Kao prirode Uzdržavatelju svega stvorenoga, sav svijet prinosi Tebi Gospode, bogonosne mučenike. Njihovim molitvama čuvaj po zagovoru Bogorodice u dubokom miru Crkvu svoju i svoj narod, Mnogomilostivi!

U kalendaru istočnih Crkava više puta se moli za duše preminulih vjernika. Te molitve se zovu zadušne subote. U Velikom postu imamo pet zadušnih subota, pred blagdan Duhova isto imamo isto zadušnu subotu, a u jesenom vremenu imamo miholjsku zadušnu subotu i uz blagdan sv. Dimitrija, mitrovsku zadušnu subotu. Ali, u novije vrijeme vjernički narod posebno se posminje svojih pokojnika na Dušni dan koji je povezan sa sljavljenjem blagdana Svih svetih po latinskoj tradiciji. Uz taj spomendan služe se bogosluženja u crkvama i na grobljima. Vjernici tih dana na grobove svojih dragih i milih donose cvijeće i svijeće. Cvijeće simbolički označava ljudsku zahvalnost za sva dobročinstva koji su nam učinili naši dragi pokojnici, a svijeće označavaju svijetlost života vječnoga.

Uz Dušni dan: „U svojoj nedokučivoj mudrosti i ljubavi prema ljudima, Ti, jedini Stvoritelju, svima upravljaš i na korist svima obraćaš!“Ti, Gospode, daruj pokoj dušama slugu svojih, jer oni staviše sve ufanje svoje u Tebe, Stvoritelja i Začetnika i Boga našega! Sa svetima daruj, Kriste pokoj dušama slugu svojih, tamo gdje nema ni muke, ni boli ni vapaja, nego je život bez kraja. Tebe, Bogorodice i Djevice, imamo kao stjenu i pristanište, i kao moćnu zagovornicu kod Boga kojega si rodila. Ti si spasenje vjernima!