Uskrsna poslanica vladike Milana

Uskrsna poslanica vladike Milana

Uskrsna poslanica vladike Milana

Draga braćo i sestre u Kristu,

Danas radosno proslavljamo veliku svetkovinu Kristovoga uskrsnuća. ”Uskrsnuća je danas dan, zagrlimo jedan drugoga i nazovimo braćom i mrzitelje naše, i prosvjetlimo se slavljem, jer Krist uskrsnu iz mrtvih, smrću satre smrt i mrtvima u grobu život darova!” Tako pjeva liturgijska pjesma današnjega dana.

Bogočovjek Isus Krist pretrpio je križ i smrt radi nas i radi našeg spasenja. Cijelog sebe predao je za dragovoljnu žrtvu kako bi i nas učinio sličnima sebi i kako bismo po Njemu baštinili vječni život i Kraljevstvo nebesko. Čitav Njegov život bio je ispunjen skromnošću, poniznošću i darivanjem za bližnjega, a njegova smrt i uskrsnuće iz mrtvih su dar za čitavo čovječanstvo i za sve ljude, do posljednjega čovjeka, sve od postanka svijeta. U svojoj najljućoj muci Krist svu svoju pažnju obraća na nebeskoga Oca, ne napuštajući ni u jednom trenutku trajnu molitvu, ali On svoju ljubav usmjerava i na ljude oko sebe i u trenutcima smrtne agonije daruje oproštenje raskajanom razbojniku. Nikada nitko u povijesti ljudskoga roda niie učinio toliku gestu ljubavi prema čovjeku. Unatoč osudi na Veliki petak, kada je čovječanstvo osudilo Boga na smrt i time ustalo protiv Boga, što nisu učinili niti pali anđeli, ipak samo tri dana kasnije Krist, oprostivši čovječanstvu taj, ali i sve ostale grijehe,

uskrsnućem iz mrtvih daruje oproštenje i dar vječnoga života svima. Zbog toga nema veće radosti za čovjeka od Kristovoga uskrsnuća jer je to pobjeda nad svim našim grijesima, strahovima, nevoljama i bolestima, pa i nad samom ljudskom smrću.

Već godinu dana nalazimo se u okolnostima pandemije i zbog toga su se mnoge životne okolnosti promijenile, i u gospodarskom i u društvenom smislu. Nadolaze nam mnoge promjene i moguće krize i stoga smo u takvim okolnostima svi pozvani na solidarnost, brigu za siromašne, starije, bolesnike i sve koji su napušteni i osamljeni. U teškim trenutcima se manifestira kršćanska vjera kroz ljubav prema bližnjemu i suosjećanje s onima koji su u potrebi. Crkva će biti majka ukoliko su njezini članovi istinska braća i sestre jedni prema drugima. Zbog nastale društvene situacije mnogi ljudi pate od depresije i straha. Mnoge pogađa zatvorenost i manjak socijalnog života. Pozivam vas da vodite brigu jedni o drugima. Makar smo možda sada i više fizički izolirani jedni od drugih, ipak možemo naći načina kako ćemo međusobno biti u kontaktu i voditi brigu jedni o drugima. Iskoristimo ovu priliku prije svega kao poziv na pokajanje za naše grijehe,  zatim i kao prigodu za obnovu međusobne ljubavi i bliskosti, kao prigodu za popravljanje naših obiteljskih odnosa i rasplamsavanje topline obiteljskog doma. I, što je najvažnije, nemojmo se dati zarobiti u okove straha, osobito ne u okove straha od smrti i straha za egzistenciju. U svakoj borbi strah je najveći neprijatelj. Krist jer naša nada. On nam daje utjehu, On svojim evanđeljem ulijeva radost u naš život. Nebrojeno je puta  u Evanđelju zapisana rečenica ”Ne bojte se!” Potrebno je učiniti sve kako bismo zaštitili život i zdravlje, i svoj i svojih bližnjih, ali nikada ne smijemo dozvoliti da nas zarobi strah i da zato prihvatimo riješenja koja su nesigurna i mogu donijeti loše posljedice.

Naša eparhija se nalazi u Godini Euharistije te se kroz nju pripremamo na veliki jubilej 250. obljetnice uspostave Križevačke eparhije. Potičem vas stoga da u ovoj godini usmjerimo svoju pozornost na što češće i ispravno primanje svete Euharistije i na što aktivnije sudjelovanje u liturgijskim slavljima Crkve. Također, pozivam sve vas, braću i sestre vjernike Križevačke eparhije, da budete ustrajni u življenju vjere i čuvanju našega obreda. ”Navaljuju mnogi valovi i ozbiljne oluje, ali mi se ne bojimo jer počivamo na hridini. More bjesni, ali ne može razoriti kamen. Neka se valovi uzdižu, Isusovu lađu ne mogu potopiti. Čega da se bojimo? Zar smrti? Meni je život Krist, a smrt dobitak” (sv. Ivan Zlatousti).

Preuzvišenom  gospodinu Nikoli, vladiki u miru, svim našim svećenicima i đakonima s njihovim obiteljima, monaškom i redovničkom staležu, bogoslovima i svim vjernicima eparhije, kao i svim našim dobročiniteljima i svim ljudima dobre volje, želim sretan i blagoslovljen Uskrs.

Sve vas pozdravljam našim tradicionalnim pashalnim pozdravom:

HRISTOS VOSKRESE! VOISTINU VOSKRESE!

† Milan,
vladika križevački