Uskrsna poslanica križevačkog vladike Milana Stipića

Uskrsna poslanica križevačkog vladike Milana Stipića

Uskrsna poslanica križevačkog vladike Milana Stipića

„Uskrsnuća je dan! Prosvijetlimo se, narodi! Pasha je Gospodnja, Pasha! Jer iz smrti u život i sa zemlje u nebo Krist Bog privede nas koji pjevamo pjesan pobjede!“

Draga braćo i sestre,

Ovim svečanim i radosnim riječima započet ćemo na uskrsno jutro Pashalni kanon sv. Ivana Damašćanskog koji već gotovo dva tisućljeća odzvanja našom zemljom u slavu najvećega događaja ljudske povijesti. Uistinu, ako se zbog ijednoga dana u povijesti isplatilo roditi – onda je to Uskrs, Pasha Gospodnja, blagdan nad blagdanima i

nedjelja nad nedjeljama. Kristovim uskrsnućem čitavo stvorenje i sva ljudska povijest, bez obzira koliko bezdadno ponekad izgledalo, dobiva novi smisao, novu bît, priliku novoga početka, jer Krist nas ”privede iz smrti u život i sa zemlje u nebo”.  Slobodno možemo kazati: Da nije Uskrsa, čemu bi sve vrijedilo?! Kristova pobjeda nad smrću odgovorila je kao nijedan drugi događaj u povijesti ljudskoga roda na temeljnu težnju svih ljudi, svih vremena i prostora, a to je želja za životom.

Bog je stvorio čovjeka da živi, a ne da umire. Uskrs je Božji odgovor na ljudsko stanje smrtnosti poslije grešnoga pada i na svu ljudsku nesavršenost, nesposobnost i neuspješnost u povijesti. Unatoč svim dostignućima i razvoju, dobro znamo da nijedna generacija ljudskoga roda ne može reći da je riješila onu duboku ljudsku težnju za srećom, smislom i vječnošću. Kristova žrtva ljubavi za sve ljude na križu jednom zauvijek je odgovorila na ta pitanja i zapečatila sudbinu smrti. Da bi ljubav bila prava ljubav, ona mora biti slobodna, i zato je Bog i dalje, i nakon prvoga Uskrsa, ostavio čovjeku slobodu birati život ili smrt. Tako je u našim krhkim ljudskim rukama i dalje ostala sloboda izabrati ili odbaciti Uskrsnuće, Život i Vječnost. I stoga, braćo i sestre,  poput starozavjetnog Mojsija, potičem: ”Život, dakle, biraj! Ljubeći Gospoda, Boga svoga, slušajući njegov glas, prianjajući uz njega, da živiš ti i tvoje potomstvo. Ta on je život tvoj” (Pnz 30, 18-19).

Proslavimo ovaj najveći kršćanski blagdan u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, primajući ga očišćenih duša u svetoj Pričesti i obnovivši  klicu života koju smo svi na krštenju dobili. Živimo svoje krsno dostojanstvo, okupljajmo se na svetom bogoslužju i činimo dobro svim ljudima. To će biti istinski životna pjesan pobjede nad smrću koju ćemo pridružiti pjesmi anđelima na nebesima: ”Uskrsnuće tvoje, Kriste Spase, anđeli slave na nebesima: i nas na zemlji učini dostojnima čista srca tebi pjevati i tebe slaviti!

Draga braćo i sestre u trenutcima ovog radosnog slavlja posebno se sjetimo naše braće i sestara koji stradavaju u Ukrajini i u Svetoj zemlji. Sjetimo se siromaha prognanika, starih, napuštenih i bolesnih ljudi iz naše okoline te svima njima navjestimo ljubav i radost Kristova uskrsnuća. Svi se zajedno molimo za mir u svijetu. Mogućnost svjetskog sukoba odavno nije bila tako blizu. Mnogi svjetski moćnici zveckaju oružjem i pozivaju na rat. Uskrsli Krist pak govori: „Mir vama.“ On nas poziva na mir i daje nam mir. Tko je Kristov učenik taj je i mirotvorac.

U Republici Hrvatskoj uskoro se bliže parlamentarni izbori stoga pozivam vas koji imate pravo glasa na sudjelovanje u izborima. Birajte slobodno po svojoj savjesti uvijek vodeći računa da birate one osobe koje čuvaju ljudske i kršćanske vrijednost te se zalažu za mir u našoj domovini i u svijetu.

Neka vas sve, draga braćo i sestre u Kristu, prati Božji blagoslov  i uskrsna radost.

Našem biskupu u miru Nikoli, svim svećenicima, đakonima, monasima, časnim sestrama, svim vjernicima naše Križevačke eparhije, svim našim prijateljima, dobročiniteljima i suradnicima želim sretan i blagoslovljen blagdan Uskrsa, Pashe Kristove.

Hristos voskrese – voistinu voskrese!  Krist Uskrsnu – uistinu uskrsnu!