U župi Grabar “Proljećari” proslavili 50. godišnjicu mature

U župi Grabar “Proljećari” proslavili 50. godišnjicu mature

U župi Grabar „Proljećari“ proslavili 50. godišnjicu mature

U župi sv. Ivana Krstitelja u Grabru „proljećarski“ maturanti Salezijanske klasične gimnazije u Križevcima okupili su se na blagdan Male Gospe 8. rujna 2021. na proslavi 50. godišnjice mature.

Križevačka biskupija i salezijanci bili su dugi niz godina tijesno povezani. Godine 1964. tadašnji Ordinaridencija u Križevcima imenovan je beogradskim nadbiskupom, a generalni vikar otišao je u Zagreb. Biskupska rezidencija u Križevcima ostala je prazna. U isto vrijeme broj salezijanskih sjemeništaraca premašio je smještajne kapacitete u Rijeci. Sklopljen je ugovor da će Kiževačka biskupija salezijanskoj družbi dati na korištenje križevački rezidenciju. Ta suradnja je trajala preko 15 godina. Stoga su brojne generacije salezijanskih kandidata boravila i završavale školovanje u gradu Križevcima.

Maturanti iz školske godine 1970.-1971. koji se zovu „Proljećari“ (kao spomen na Hrvatsko proljeće) željeli su se opet okupiti i prisjetiti zajedničkih dana i kolega, profesora i mnogobrojnih dobročinitelja. Posebna radost slavljenicima je bila prisutnost dragog razrednika don Marinka Ivankovića. Kako je na dan okupljanja bio Bogorodičin blagdan za sva primljena dobročinstva je zahvala kroz pjesmu izrečena kod špilje Majke Božje Efeške. To je jedno od rijetkih mjesta obilježja u Hrvatskoj koji je podignut 1931. godine povodom 1500. godišnjice Efeškog sabora na kojem je proglašena dogma o Bogorodici.

Na žalost mnogo kolega zbog trenutne epidemiološke situcije u BiH i svijetu gdje oni žive nije moglo doći.