U župi Grabar održana likovna kolonija Matice hrvatske

U župi Grabar održana likovna kolonija Matice hrvatske

U župi Grabar održana likovna kolonija Matice hrvatske

U subotu 27. lipnja 2020. godine održana je u Grkokatoličkom župnom uredu sv. Ivana Krstitelja u Grabru na Žumberku 22. žumberačka likovna kolonija u organizaciji Žumberačkog vikarijata i Ogranka Matice hrvatske u Samoboru.

Za održavanje dugogodišnje tradicije Žumberačke likovne kolonije možemo prvenstveno zahvaliti župniku Vranešiću, koji zajedno s mještanima gostoljubivo prima umjetnike i goste, pripremajući toplu dobrodošlicu i stvarajući ugodno okruženje za zajedničko druženje i međusobno obogaćivanje. Vrijedno je spomenuti i članove Ogranka MH Samobor koji svake godine dolaze u predivan kraj i daju doprinos svojim umjetničkim djelima, a možemo se prisjetiti i početaka Žumberačke likovne kolonije koju su davne 1999. godine osmislili i započeli lovac Boris Debogović (+) i tadašnja voditeljica Likovnoga odjela Ogranka MH Samobor, Grozdana Korpar. Žumberačka likovna kolonija pokrenuta je s idejom povezivanja umjetnika i lovaca u stremljenju ka istom cilju: očuvanju prirodne i kulturne baštine naših krajeva te poticanju povratka u prelijepi, ali raseljeni Žumberak. Grabarski župnik Mile Vranešić u pozdravnom je govoru, spomenuvši prirodne ljepote i povijest žumberačkoga kraja, naglasio kako su se ljudi na Žumberak tri puta naseljavali i tri puta iz njega raseljavali, istaknuvši kako sudionike ovogodišnje kolonije vidi kao preteču četvrtom povratku stanovništva na Žumberak.

U ugodnom druženju nastali su prelijepi likovni radovi umjetnika: Zdenke Resar, Đurđice Debogović, Snježane Zakanj Radovanić, Grozdane Korpar, Milana Stunje, Maje Šmit, Nevenke Miklenić, Blanke Klemar, Tatjane Antolin, Željka Nemeca i Mirjane Žegarac.

Pjesme su čitali: Ivan Mlačić, Vlasta Mažuranić, Katica Lenardić i Snježana Zakanj Radovanić, a dvije najpoznatije pjesme Žumberčanina Marka Vukasovića: Kraj kapele svete Ane i Uzmi ove ruže zapjevali su svi sudionici Kolonije, uz gitarsku pratnju Lade Lokmer. Događaju se pridružila i gospođa Marica Jelenić, ljubiteljica slikarstva, kolonija- i posebice – Žumberka.