Treba imati hrabrosti reći NE svakom obliku korupcije i bezakonja

Treba imati hrabrosti reći NE svakom obliku korupcije i bezakonja

Papa Franjo: Treba imati hrabrosti reći NE svakom obliku korupcije i bezakonja

Svi trebaju biti poslužitelji istine i u svakoj situaciji prihvatiti evanđeoski način života, koji se očituje u sebedarju i u pozornosti prema siromahu i isključenom, rekao je Papa u svojoj homiliji na misi u Caserti

Više od 200.000 ljudi okupilo se na misi koju je papa Franjo predvodio na trgu ispred Kraljevske palače u Caserti, gdje boravi u jednodnevnom pohodu. Papa je u Casertu doputovao helikopterom nešto prije 16 sati. Na helidromu Dočasničke škole talijanskog ratnog zrakoplovstva u blizini kraljevske palače Svetog su Oca dočekali mjesni biskup Giovanni D’Alise te najviši predstavnici gradskih i pokrajinskih vlasti. U svojoj podužoj homiliji na misi u Caserti, Papa je komentirao Isusove prispodobe o kraljevstvu nebeskom istaknuvši kako dvije prispodobe koje se čitaju na 17. nedjelju kroz godinu, ona o blagu skrivenom u polju i ona o dragocjenom biseru, pomažu shvatiti da se Božje kraljevstvo uprisutnjuje u samoj Isusovoj osobi. On je skriveno blago, on je dragocjeni biser. Razumljiva je radost seljaka i trgovca: oni su našli! Radost se javi i u svakome od nas kada otkrijemo Isusovu blizinu i prisutnost u našem životu. Prisutnost koja preobražava život i čini nas otvorenima za potrebe braće; prisutnost koja poziva prihvatiti svaku drugu prisutnost, također onu stranca i emigranta. To je prisutnost koja zrači gostoljubivošću, radosna prisutnost, plodna prisutnost. Tako djeluje kraljevstvo u nama, rekao je Papa.

Gospodin je ovdje, rekao je Papa u nastavku homilije, on je s nama, on je među nama. On nas traži i daje da ga nađe i onaj koji ga ne traži. On je taj koji nas traži i daje se naći. Ponekad se daje naći na neobičnim mjestima i kada ga se ne očekuje. Kad pronađe Isusa čovjek ostaje njime očaran, on ga osvoji. Obuzme nas radost kada napustimo svoj uobičajeni način življenja, ponekad suh i apatičan, i prigrlimo evanđelje, kako bismo dopustili da nas vodi novom logikom ljubavi i poniznog i nesebičnog služenja, rekao je Papa te spontano zapitao okupljene koliko ih svakog dana pročita ulomak iz Evanđelja. „Ne morate dići ruku… samo pitam!”, rekao je u svom stilu Papa. „No koliki se od vas žuri dovršiti neki posao kako ne bi propustili omiljenu seriju… A uzeti Evanđelje u ruke, imati ga na noćnom ormariću, imati ga u torbi, imati Evanđelje u džepu i otvoriti ga na trenutak i vidjeti što nam Isus govori… i tako Božje kraljevstvo dolazi! Doticaj s Isusovom riječju je ono što nas približava Božjem kraljevstvu. Upamtite dobro! Malo Evanđelje, pri ruci, uvijek: otvoriti ga nasumce i pročitati što kaže Isus. Isus je ondje”, rekao je Papa

Papa je zatim postavio pitanje što znači posjedovati Božje kraljevstvo? U vezi s tim je Isus vrlo eskplicitan: nije dovoljan zanos, radost otkrića. Potrebno je dragocjeni biser staviti ispred svega drugog zemaljskog dobra; potrebno je Boga staviti na prvo mjesto u našem životu, ljubiti ga više od svega drugog. Dati primat Bogu znači imati hrabrosti reći „ne” zlu, „ne” nasilju, „ne” ugnjetavanjima, kako bismo živjeti život u službi drugih i u korist zakonitosti i općeg dobra. Kada osoba otkrije Boga, pravo blago, prestaje živjeti sebično i nastoji dijeliti s drugima ljubav koja dolazi od Boga. Onaj koji postaje Božji prijatelj, ljubi braću, trudi se čuvati njihov život i njihovo zdravlje poštujući okoliš i prirodu.

Zatim je Papa spontano dodao: „Znam da vi trpite zbog tih stvari. Danas, kada sam došao netko od vas mi se približio i rekao mi: ‘Oče, dajte nam nadu’. Ali ja vam ne mogu dati nadu. No mogu vam reći: ondje gdje je Isus, ondje je nada, ondje gdje je Isus ondje se ljubi braću, ondje se čovjek trudi sačuvati im život, zdravlje, također poštujući okoliš i prirodu. A ta nada nikada ne razočarava, ta nada koju daje Isus.

To je osobito važno u ovim vašim lijepim krajevima koji traže da ih se čuva i štiti, koji traže da se ima hrabrosti reći „ne” svakom obliku korupcije i bezakonja. Svi znamo ime tih oblika korupcije i bezakonja. To zahtijeva od svih da budu poslužitelji istine i da se u svakoj situaciji prihvati stil evanđeoskog života, koji se očituje u sebedarju i u pozornosti prema siromahu i isključenom, rekao je Papa u svojoj homiliji koju je zaključio riječima: „Imajte nadu, nada ne razočarava. Sviđa mi se ponoviti vam: ne dopustite da vam ukradu nadu”.

IKA