Tko sudi druge je licemjer, stavlja se na Božje mjesto

Tko sudi druge je licemjer, stavlja se na Božje mjesto

prenosimo sa laudato.hr

Tko osuđuje brata svoga čini pogrešku, i sudit će mu se na isti način. Bog je jedini sudac, a čovjek kojem se sudi uvijek može računati da će ga Isus braniti, On je njegov prvi branitelj zajedno s Duhom Braniteljem, rekao je papa Franjo tijekom homilije u Kući svete Marte.

Čovjek koji sudi brata svoja, otima mjesto i ulogu za koju nije kompetentan, istovremeno postaje gubitnik, jer će biti žrtva vlastitog pomanjkanja milosrđa. Papa Franjo čita evanđelje o trunu i brvnu u oku (Mt 7,1-5), i jasno razlikuje: „osoba koja sudi – čini pogrešku, gubi se i postaje gubitnik“, jer „otima Božje mjesto, a Bog je jedini sudac“. Riječ „licemjeri“, koju Isus više puta upućuje zakonoznancima, u stvarnosti je upućena svakomu. Papa primjećuje i ovo: onaj tko sudi to čini odmah, dok Bog sebi daje vremena da prosudi.

„Zbog toga, tko sudi bližnjemu – griješi, jednostavno zato što si uzima za pravo nešto što ne spada na njega. Ali ne samo da griješi, već se i gubi. Toliko je opsjednut osobom koju želi osuditi, da ne može spavati zbog tog truna! ‘Želim ti izvaditi taj trun!’… A ne primjećuje da sam u oku ima brvno. Zbunjen je: vjeruje da je brvno onaj trun. Ne razlučuje. Mašta ga je preuzela. Čovjek koji sudi postaje gubitnik, završava loše, jer će se njemu suditi istom mjerom. Sudac na krivom mjestu, jer uzima Božje mjesto, ohol, samodostatan – kladi se na gubitak. A u čemu je gubitak? U tome što će se njemu suditi istom mjerom“.

„Bog je jedini sudac, i oni kojima je Bog dao vlast da to čine“, dodaje Papa Franjo, pokazujući na Isusov primjer, kao suprotnost onima koji bezobzirno sude drugima.

„Isus pred Ocem nikada ne optužuje! Upravo suprotno: brani! On je prvi Tješitelj. Šalje nam i drugog tješitelja, Duha. On je Branitelj pred Ocem, braneći nas od optužbi. A tko je tužitelj? U Bibliji se tužiteljem se naziva đavao, sotona. Isus će suditi, da: na kraju svijeta, no u međuvremenu nas zagovara, brani…“

U konačnici, čovjek koji sudi „oponaša kneza ovoga svijeta: on je uvijek za petama čovjeku, kako bi ga optužio pred Ocem“. Neka nam Gospodin dadne milost te nasljedujemo Isusa zagovornika, branitelja, odvjetnika našeg i naših bližnjih“. Molimo ga da ne „oponašamo drugoga, onog koji će nas na kraju uništiti“.

„Ako želimo ići Isusovim putem, više nego optužnici, moramo biti branitelji drugih pred Ocem. Ako vidim da netko drugi nešto loše čini, hoću li ga onda štititi? Ne! Ali šuti! Moli i brani ga pred Ocem, kao što Isus čini. Moli za njega, ali nemoj ga suditi! Jer ako to činiš, kad učiniš nešto zlo – biti ćeš suđen. Dobro zapamtimo, to će nam učiniti dobro u svakodnevnom životu, svaki put kad poželimo suditi druge, ogovarati druge, što je također oblik suđenja“, zaključio je papa Franjo.

Izvor: www.it.radiovaticana.va