Svibanj mjesec posvećen Presvetoj Bogorodici

Svibanj mjesec posvećen Presvetoj Bogorodici

Svibanj mjesec posvećen Presvetoj Bogorodici

Mjesec svibanj tradicionalno je posvećen Presvetoj Bogorodici. Crkva svim svojim vjernicima tijekom svibnja na poseban način preporuča molitvu krunice, akatista ili molebena. Kako bi vjernici mogli sudjelovati na bogoslužjima u mnogobrojnim crkvama Žumberačkog vikarijata službe se održavaju u večernjim satima. Marijin mjesec sve nas potiče da u središte našeg vjerničkog razmišljanja postavimo Djevicu iz Nazareta koja je odabrana od Boga da se po njoj utjelovi Druga Božanska osoba tj. Isus Krist. Gledamo danas u ikonu Bogorodice. Promatramo njezine oči i lice i pitamo se; kako li si zaista izgledala Preslavna Djevice dok si živjela u Nazaretu? Kako je zvučao Tvoj glas, kako li je bilo živjeti u Tvojoj blizini? I dok ovih dana prebiremo krunicu ili pjevamo moleben mi znamo da naše molitve Ona može čuti. Kako je to moguće da našu molitvu izrečenu danas može ćuti Žena u vječnosti koja je živjela prije dva tisućljeća? Moguće je jer nam to potvrđuje događaj iz 1917. godine kada je Ona pokazala da je i nakon tolikih stoljeća živa. Ukazala se u realnom vremenu, razgovarala s djecom i poslala tada poruku cijeloj Crkvi. Njezino ukazivanje u Fatimi prije stotinu godina bilo je stvaran i realan susret Marije iz Nazareta sa našim vremenom.

Uputimo Mariji, našoj nebeskoj Majci, s pouzanjem ovog mjeseca svoje molitve za sve naše potrebe. Molimo osobito za svetu Crkvu i Papu da nas Isusova Majka čuva od onih koji iznutra pokušavaju oslabiti zajednicu vjernih svojim namoralom i sablazni.

Preslavna Bogorodice, Djevice Marijo, prinesi našu molitvu Sinu svojemu i Bogu našemu da se tvojim molitvama spase duše naše.