Svetom liturgijom u križevačkoj katedrali proslavljen blagdan Triju svetitelja, nebeskih zaštitnika Križevačke eparhije

Svetom liturgijom u križevačkoj katedrali proslavljen blagdan Triju svetitelja, nebeskih zaštitnika Križevačke eparhije

Svetom liturgijom u križevačkoj katedrali proslavljen blagdan Triju svetitelja, nebeskih zaštitnika Križevačke eparhije

Križevačka grkokatolička eparhija u četvrtak, 30 siječnja svečanom liturgijom proslavila je blagdan svojih nebeskih zaštitnika – Tri svetitelja (Tri jerarha), a to su crkveni oci sv. Bazilije Veliki, sv. Grgur Nazijanski i sv. Ivan Zlatousti.

Svečanu svetu liturgiju u grkokatoličkoj katedrali Presvete trojice predvodio je vladika Križevačke eparhije mons. Milan Stipić, zajedno s bogoslovima i svećenicima Eparhije te bjelovarsko-križevačkim biskupom mons. Vjekoslavom Huzjakom i svećenicima rimskog obreda s križevačkog područja.

Ujedno je proslavljena i Svijećnica ili Prikazanje Gospodinovo u Hram, koje se slavi 2. veljače, ali zbog epidemioloških mjera blagdan je proslavljen danas. To je ujedno i Dan posvećenog života, a na kraju liturgije redovnice i redovnici su obnovili svoje zavjete.

Inače, Svetitelji Ivan Zlatousti, Bazilije Veliki i Grgur Nazijanski (Bogoslov), iz 4. stoljeća, imaju u crkvenom kalendaru svaki svoj dan svetkovanja. Ovaj zajednički blagdan nastao je u 11. stoljeću za vrijeme bizantskog cara Aleksija Komnina, nakon rasprave o tome tko je od tri svetitelja najveći, a koja je prijetila ozbiljnoj podjeli u narodu i Crkvi.

Spor je bio riješen u korist Crkve, tako što je episkop evhaitski Ivan nakon vizijskog sna ova tri sveca odredio zajednički blagdan sve trojice i to 30. siječnja. U nekim zemljama u kojima je većinska Istočna Crkva ovo nije samo vjerski praznik nego i nacionalni i školski – zbog velikog teološkog znanja, dubine uma, krasnoriječivosti i jasnoće izlaganja vjere.

Na početku homilije vladika Stipić je istaknuo kako je to vrijeme početaka Crkve koja u početku trpi velike progone kada su mnogi mučenici i vjernici prolili svoju krv za uskrsloga Isusa. -S vremenom postaje popularno biti kršćanin. Međutim, tada ulaze i mnogi koji nisu bili posve spremni primiti Krista i evanđelje. Upravo ova tri svetitelja, koja danas častimo, žele svojim intelektom približiti uskrsloga Krista modernom čovjeku onoga vremena. -istaknuo je mons. Stipić napomenuvši kako su ta pitanja aktualna i danas.

-Stoga smo pozvani upoznati ovu trojicu velikana i tražiti inspiraciju u njihovim duhovnim riječima da koristimo njihovo znanje na nama i na naše vrijeme. Sveti Bazilije bio je poznat po čistoći svog govora. Grgur Bogoslov je bio poznat po dubini svoje duhovne misli, a sv. Ivan Zlatousti po veličanstvu svojih propovijedi. Njihov blagdan ujedinjen je u 11. stoljeću, a sva trojica ovih velikana živjeli su život skromnosti, posla, molitve i askeze, a što ih je dovelo do Božje prisutnosti. -kazao je mons. Stipić.

-Bez duha, bez askeze i bez ustrajne molitve ne možemo doći do spoznaje Boga u pravom i istinskom smislu. Teolog koji je pročitao puno knjiga može govoriti o Bogu kao filozofskom pojmu, ali iskustvo Boga može prenijeti samo onaj koji je sam to iskustvo kroz askezu preživio. -pojasnio je mons. Stipić.

-Sveti Ivan Zlatousti govori ‘Sagriješio si. Dođi u Crkvu i reci Bogu ‘Sagriješio sam. Ne tražim ništa drugo od tebe samo oprost.’. Sveto pismo kaže ‘Budi prvi koji priznaje svoje grijehe i opravdano ti je.’, dakle priznaj grijeh da ti se oprosti. To ne zahtjeva puno riječi, čak niti trošak. Reci jednom riječju. Razmisli i priznaj da si sagriješio. -rekao je mons. Stipić.

-Nadalje sv. Ivan Zlatousti kaže da ako ne možeš prepoznati Krista u prosjaku pred crkvenim vratima, nećeš ga sigurno prepoznati u svetoj čaši odnosno u kaležu. Koliko god riječi bile opravdane, upropaštavaš sve ako govoriš sa srdžbom. Nemoj se sramiti kada se kaješ. Pogledaj što ti je đavo učinio. Grijeh je rana, a kajanje je lijek. -istaknuo je mons. Stipić.

-Kršćanima je prije svih zabranjeno ispravljati posrtaje i greške grješnika silom. Mi nemamo vlast ispravljati greške, a kada bi je i imali ne bismo se znali služiti, jer je Bog daje onima koji se znaju suzdržavati svojom voljom, a ne nasiljem. -kazao je mons. Stipić.

-Znakovito je da naša Križevačka eparhija ima za zaštitnike ovu trojicu duhovnih velikana, jer na taj način poziva sve nas da budemo ljudi Božjega duha. Oni nas potiču da budemo zajednica otvorena za sve ljude. Zajednica koja će svojim životom pokazivati živog Krista. Evanđelje će nam uvijek biti na prvom mjestu. Za čovjeka u nevolji ćemo se uvijek pobrinuti. Svaki problem ćemo rješavati s ljubavlju, a svijet će uvijek prepoznati Kristov lik na našim licima. -poručio je mons. Stipić.

Blagdanu su prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović i gradski pročelnik Krešimir Brunović.