Sveti Otac: Martin Luther King bio je apostol nenasilja

Sveti Otac: Martin Luther King bio je apostol nenasilja

Sveti Otac: Martin Luther King bio je apostol nenasilja

Sveti se Otac osvrnuo na baptističkog pastora, Martina Luthera Kinga koji je bio apostol nenasilja i ljudskih prava

 

Podsjetio je na Kingove riječi kako je čovječanstvo pozvano ‘razviti metodu za sve ljudske sukobe, metodu koja odbacuje osvetu, nasilje i odmazdu. Temelj te metode je ljubav’. Riječ je o ‘proročanskim riječima’ i Papa je potaknuo sve ljude, a naročito mladiće i djevojke, da odgovore na njih i da budu svjesni kako kultura nenasilja nije neostvarivi san, nego put koji je donio odlučujuće rezultate. Dosljedno prakticiranje nenasilja je srušilo prepreke, zavilo rane, iscijelilo narode, a može iscijeliti i Chicago. Sveti je Otac poručio kako će se moliti da stanovnici toga grada nikada ne izgube nadu, da zajedno rade kako bi postali mirotvorci, pokazujući budućim naraštajima istinsku snagu ljubavi.

Papi su na srcu i žrtve nasilja. Znam da su mnoge obitelji izgubile svoje najmilije zbog nasilja – napomenuo je te dodao – Blizu sam im, dijelim njihovu tugu te se molim da će po Božjoj milosti iskusiti iscjeljenje i pomirenje. Danas nažalost – nastavio je Sveti Otac – pripadnici različitih etničkih skupina, ljudi iz različitih gospodarskih i društvenih sredina trpe diskriminaciju, ravnodušnost, nepravdu i nasilje. Moramo odbaciti to isključivanje i tu izolaciju, ne razmišljati o bilo kojoj skupini kao o „drugima“, nego radije kao o braći i sestrama. Ta otvorenost uma i srca se mora podučavati i njegovati kako kod kuće tako i u školi.

Papa Franjo je kardinalu Cupiću i vjernicima njegove biskupije zajamčio i duhovno sudjelovanje u mimohodu za mir koji će se održati na Veliki petak: Dok toga dana budem obavljao pobožnost Križnog puta u Rimu, u molitvi ću pratiti Vas, one koji će biti s Vama kao i one koji su pretrpjeli nasilje – poručio je na kraju Sveti Otac.