Svečano proslavljena Godina obitelji i Prvi kongres iseljenih Žumberčana

Svečano proslavljena Godina obitelji i Prvi kongres iseljenih Žumberčana

Svečano proslavljena Godina obitelji i Prvi kongres iseljenih Žumberčana

U subotu 9. rujna 2017. godine u kapeli Uvoda Presvete Bogorodice u hram u selu Kravljak ( u sklopu popularnog izletišta Žumberačko eko selo) svečanom svetom liturgijom i posvetom novog pila završena je Godina obitelji na području Žumberka i Prvi kongres iseljenih Žumberčana. Liturgijsko slavlje predvodio je stojdraški župnik stavrofor Mile Vranešić u susluženju s okolnim grko i rimokatoličkim svećenicima. Predvoditelj liturgijskog slavlja u propovijedi istaknuo je dvije biblijske obiteljske zajednice. Prva je bila Adama i Eve koja je živjela u rajskom blagostanju ali je zloupotrijebila dar darovane slobode ne upuštajući se u avanturu spoznaje dobra i zla. U drugoj biblijskoj obitelji Marije i Josipa susrećemo siromaštvo i progon ali i držanja Božjih zapovijedi koje u sebi nosi žrtvu ali trajnu pobjedu. Aktualizirajući primjere ovih dviju obitelji propovijednik je naglasio da smo i mi danas stavljeni na kušnju koji primjer uzeti, blagostanje, oholost i kršnja Božjih zapovijedi ili birati neimaštinu ali pridržavanje Božjeg zakona. Ako smo se opredjelili za put nazaretske obitelji onda nam se valja vratiti trajnim vjekovnim vrijednostima katoličke obitelji, svakodnevne obiteljske molitve i kateheze obiteljskog stola, a ne medijske manipulacije gospodara suvremene brutalne neopoganštine. U nastavku propovijedi naglašeno je kako se danas molimo i za mnogobrojne iseljane Žumberčane i njihovo potomstvo da ne zaborave trajne moralne i vjerske vrijednosti koje su namrli u rodnom zavičaju. Svijesni žalosne činjenice ako se ne pojačaju veze domovinske i zavičajne crkvene zajednice s našim brojnim iseljeništvom zakoni globalizacije i asimilacije izbrisati će i zadnji trag nacionalne i vjerske pripadnosti.

Nakon liturgisjkog slavlja mnogobrojni vjernici u procesiji s likom Žumberačke Bogorodice uputili su se prema novopodignutom pilu uz potok Rakovac koji je podignut povodom stogodišnjice fatimskih poruka. Nakon blagoslova Voditelj uresa za život i obitelj HBK gospodin Petar Krešimir Hodžić okupljenom vjerničkom mnoštvu prenio je pozdrave predsjednika tog vijeća, dubrovačkog biskupa Mate Uzinića. Gospodin Hodžić u svom govoru podsjetio je na riječi pape Franje kako bi u našim obiteljima usprkos svim poteškoćama moralo biti više dijaloga, tolerancije i veselja. Na kraju slavlja cijelokupno vjerničko mnoštvo izmolilo je posvetnu molitvu pape Lava XIII za obitelj. Prijepodnevni dio Obiteljskog dana završio je milenijskom slikom poznatog majstora fotografije Šime Strikomana.

U popodnevnim satima nakon zajedničkog agape kojeg su priredili sami vjernici svojim darovima uslijedio je kulturno-umjetnički program za starije, a za mlađe športski program uz obaveznu nogometnu utakmicu gdje su i mlađi svećenici pokazali svoje umijeće.

Blagoslov novog spomenika Uskočke Bogorodice u Koretićima

 

Nastup KUDa na proslavi Godine obitelji u Koretićima

 

Raspjevani Žumberčani slave Gospoda na liturgiji u Koretićima
Svečana procesija od crkve Vovedenija do novog spomenika