Svečana misa povodom zahvale za dar kanonizacije Majke Tereze

Svečana misa povodom zahvale za dar kanonizacije Majke Tereze

Svečana misa povodom zahvale za dar kanonizacije Majke Tereze

 

Euharistijsko slavlje predvodio je posebni izaslanik pape Franje nadbiskup metropolit vrhbosanski i predsjednik BK BiH kardinal Vinko Puljić

U nedjelju, 11. rujna 2016. u Skopju, rodnom gradu Sv. Majke Terezije na Trgu R. Makedonije, u blizini temelja rodne kuće od svetice, slavljeno je svečano Euharistijsko slavlje prigodom zahvale za dar kanonizacije Sv. Majke Terezije koje je predvodio posebni izaslanik Svetog Oca pape Franje nadbiskup metropolit vrhbosanski i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uzoriti gospodin kardinal Vinko Puljić.

Uz predvoditelja kardinala Puljića i mjesnog biskupa skopske biskupije i apostolskog egzarhata u Makedoniji mons. dr. Kire Stojanova u koncelebraciji su sudjelovali: nadbiskup i metropolit beogradski mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup skadarski (Albanija) mons. A. Masafra; biskup subotički (Srbija) mons. dr. J. Penzeš, banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica, žilinski biskup (Slovačka) mons. dr. T. Galis, mukačevski biskup (Ukrajina) mons. dr. M. Šašik, biskup – apostolski egzarh u Srbiji mons. dr. Đ. Đuđar, biskup i Apostolski administrator na Kosovu mons. D. Đerđi, biskup leša (Albanija) mons. O. Vitale, postulator kauze Majke Terezije o. Brian Kolodiejchuk, tajnik Apostolske nuncijature za R. Makedoniju mons. G. Qurighetti, ravnatelj administracije Papinskog sveučilišta Urbaniana u Rimu mons. R. Bellizio, generalni vikar đakovačko osječke nadbiskupije mons. I. Ćurić, generalni vikar dubrovačke biskupije mons. P. Palić, provincijal otaca Lazarista u Sloveniji p. Pavle Novak te mnogi svećenici iz Makedonije, Srbije, Kosova, Albanije, Hrvatske, Slovačke, Ukrajine i Italije.

Na početku Euharistijskog slavlja tajnik nuncijature mons. Qurighetti pročitao je bulu pape Franje, čiji je prijevod na makedonskom izrekao o. Zoran Stojanov, a u kojoj je između ostalog sadržano: „Snagom ovoga Pisma imenujemo te NAŠIM IZVANREDNIM IZASLANIKOM i povjeravamo ti da u Naše ime u Skopju dana 11. sljedećeg mjeseca rujna predvodiš Misno slavlje o zahvali za kanonizaciju blažene Terezije Kalkutske, djevice, koju kanim proglasiti sveticom dana 4. istoga mjeseca u Gradu. Prenesi svim vjernicima kršćanima i svim ljudima dobre volje koji će se tamo okupiti našu duhovnu blizinu te uz Apostolove riječi: „Budite dakle nasljedovatelji Božji … i hodite u ljubavi kao što je i Krist ljubi vas i sebe predao za nas kao prinos i žrtvu Bogu“ (Ef 5,1-2) sve obodri na vršenje zapovijedi ljubavi te na obnavljanje ljubavi u obiteljima i u javnom prilikama“.

Potom je sve nazočne pozdravio domaćin skopski biskup Stojanov kazujući: „Kako je lijepo biti danas na ovom mjestu kad je 26. kolovoza 1910 iznikao jedan cvijet na Božjoj njivi. Osamnaest godina bila je naša sugrađanka, a kasnije počasna građanka u svom gradu. U ovom gradu ona je primila odgoj od svojih roditelja i Crkve, u biti primila je temelje svoje vjere i poziv za misije. Cvijet koji je izrastao u ogromno stablo i čije plodove danas slavimo. Dana mi je milost da vam se obratim koji ste se skupili ovdje zajedno i da izrazimo poštovanje onoj koju Crkva prije nedjelju dana uzdignu na oltar kao sveticu“.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je kazao: „Na početku ove propovijedi izričem zahvalnost papi Franji na povjerenju koje mi je poklonio imenujući me svojim osobnim izaslanikom na ovo slavlje. On me ovlastio da u njegovo ime podijelim apostolski blagoslov vama svima prisutnima u ovom slavlju kao i cijeloj zemlji i svim narodima u njoj. Čestitam ovoj zemlji i ovom gradu koji je iznjedrio tako veliku osobu koja je poznata cijelom svijetu, jer je govorila jezikom kojeg razumije cijeli svijet, a to je govor milosrdne ljubavi“.

„Prvo, vama draga braćo i sestre Misionarke Ljubavi. Čestitam na tom divnom daru što imate sada sigurnu zagovornicu u nebu. Ona vas prati. Ne samo da vas je osnovala kao zajednicu, ona vas prati i vi ste sada na zemlji produžena ruka njezina. Upravo ono što je ona zamislila, što je živjela, vi nastavljate tamo gdje vas Bog, providnost Božja pošalje. Vi zapravo govorite istim jezikom, jezikom Kristove ljubavi. Ono što je istinski i ona činila. Grad Skopje i ova zemlja Makedonija može biti ponosna jer jedno dijete ovog grada, ove zemlje pronijelo cijelim svijetom slavu Božju svojom herojskom kršćanskom ljubavlju i služenjem. Tko god spomene ovu sveticu, spomenut će i ovaj grad i ovu zemlju odakle potječe“.

„Ali na poseban način želim da odam priznanje što ste shvatili i prepoznali da valja vrednovati tu veliku ženu koju cijeli svijet zove majkom. Danas kad je majčinstvo tako obezvrijeđeno i svi osjećamo kako je lijepo da je možemo zvati majkom. To je tako i papa, kad ju je proglasio svetom, rekao: “Naučili smo je zvati blaženom i kako ćemo je sada zvati svetom?” A onda je rekao: “Najbolje zovimo je majkom.”

„Vjerujem da ste vi prepoznali tu ljepotu i veličinu pa ste htjeli iz zahvalnosti prema njoj dati pojedinim institucijama i zdanjima ime njezino; bolnici, autoputu, izgraditi spomenik. Ali ovdje želim potaknuti: čuvajte pamćenje, ali i nadahnuće, jer ljubav donosi pravu sreću ljudima. Koliko god mi se trudili graditi, izgrađivati, neće biti sreće ako ne bude ljubavi. To je i ono što sam i reko da je govorila jezikom koji cijeli svijet razumije, a to je govor ljubavi. I onda u Kongresu američkom bez straha pozvala je sve kongresmene da se bore za život, protiv abortusa. Jedna obična žena hrabro, ped svim moćnicima svijeta diže glas za obranu nevinoga i obespravljenog djeteta kojega ubijaju prije rođenja. I to isto je ponovila kad je primila Nobelovu nagradu. Sad su mislili da će ona, jer je dobila nagradu za mir održati fantastični govor o miru, ona upravo to počinje: “Kako ćemo mir graditi ako ubijamo nerođeno dijete?” Oni svi ostali iznenađeni pred njezinim jasnim stavom: obrana života. Narod koji ne voli život nema budućnosti. Ona je to tako jasno postavila, jer život je dar Božji. Bog daruje život. Čovjek je suradnik u prihvaćanju i odgajanju života. I zato želim na neki naćin taj njezin stav danas uprisutniti gdje god je prihvaćamo, poštujemo, molimo, da se i nadahnjujemo.

„Danas zahvaljujemo Bogu da nas je obdario ovim divnim bićem, koju svi zovemo majkom. Kao što sam rekao njezin jezik svi su razumjeli, jer je govorila djelima ljubavi. Da bi mogla zračiti Božanskom ljubavlju, pred svetohraništem je crpila snagu, kako kaže evanđelje da je iz njega izlazila snaga. Majka Terezija je prepoznala Isusa u svakom patniku, bolesniku i siromahu. Neka nam izmoli takvo srce i takve oči da u čovjeku prepoznamo Božje lice. Neka nam pomogne naučiti govor ljubavi koji se u djelo pretače. Neka nam izmoli onu ljubav za djecu i nerođenu, kako bi znali život voljeti i spremati se za život vječni. Neka nam bude i uzor i zagovornica kako se oduševiti za Isusa, tada ćemo iz te ljubavi i prepoznati brata u svakom čovjeku“.

„Zemljo Makedonijo, budi ponosna na ovu majku, koja je postala majka za cijeli svijet. Posebno vi dragi vjernici, kada duhom klonete i u opasnosti da nadu izgubite, nadahnjujte se nad ovom divnom Majkom, koja će vas i zagovorom pomoći. Vi majke, koje ste izgubili to dostojanstvo majčinstva, vratite ga kroz štovanje ove svete Majke. Vi koji se bojite života, učite od ove svete majke, kolika je snaga u vjeri kojom se križ zagrli i snagom žrtve mijenja ovo bolesno javno mnijenje. Ne zaboravite ovaj dan i ovaj događaj, neka vam svakim danom bude nadahnuće živjeti iz nade ostvarujući djela milosrđa, kazao je kardinal Puljić.“

Nakon ispovijedanja vjere darove su prinijeli: Kruh, korisnici pučke kuhinje kod sestara Misionarki ljubavi; Vino kao simbol radosti života prenijeli su sestre Misionarke ljubavi; Obitelj Vuković s osmero djece prinijeli su košaru s plodovima zemlje koji su simbol vjernosti i plodnosti, povjerenja i strpljivosti, suza i osmijeha, žrtvovanja i zajedništva: blaga koja obitelj čine najljepšim draguljem Božjeg stvaranja. Animatori za pastoral mladih su prinjeli makedonski prijevod knjige pape Franje „Božje ime je milosrđe“ izašle u ovom Jubileju Milosrđa u znak zahvalnosti za dar pismenosti koja nam stoljećima po slavnim sinovima ovog kraja sv. Klimentu Ohridskom i učenicima pomaže otkrivati snagu i ljepotu vjere; Djeca s posebnim potrebama u znak zahvalnosti za život Majke Terezije prinijeli su buket cvijeća koji svojim bojama podsjeća na Makedoniju, a miomiris cvijeća priziva Vječnost.

Na kraju Mise skopski biskup Stojanov izrekao je riječi zahvale u prvom redu izaslaniku Sv. Oca kardinalu Puljiću na riječima ohrabrenja, kao i biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, osobito sestrama Majke Terezije i prisutnoj vrhovnoj poglavarici s. Mariji Premi. Također je zahvalio generalnom pokrovitelju Domovinske proslave „Dani Sv. Majke Terezije u Skopju“ predsjedniku R. Makedonije gospodinu Ivanovu, kao i počasnom odboru i svim kulturnim, državnim institucijama kao i općinama, volonterima, pjevačima i sredstvima društvenog priopćavanja za pruženu ruku i suradnji.

Potom je biskup Stojanov pročitao dekret kojim je kapelu u „Spomen kući Sv. Majke Terezije“ u Skopju proglasio svetištem Sv. Majke Terezije. Nakon pročitanog dekreta biskup je uručio zlatne medaljone Sv. Majke Terezije u znak zahvalnosti izaslaniku Sv. Oca kardinalu Puljiću, predsjedniku R. Makedonije Ivanovu, vrhovnoj poglavarici Misionarki ljubavi s. Mariji Premi, gradonačelniku grada Skopja Kocu Trajanovskom, a medaljon je bio namijenjen i za ravnateljicu Komisije za vjerske zajednice i religiozne grupe Valentinu Božinovsku koja iz opravdanih razloga nije bila prisutna.

Na kraju obratio se i predsjednik R. Makedonije i generalni pokrovitelj Domovinske proslave Ivanov koji je kazao: „Kad govorimo za Majku Tereziju onda treba da znamo da je naša sugrađanka postala svetica u svijetu. Njezina moćna vizija brzo je postala realnost. Milosrdni red raste i po broju sestara, no i po svojoj misiji, da može da obuhvati što više kategorija od najranjiviji članova društva. I ona sve što je radila, radila je za Krista i poradi njega. I tako je sestra Terezija postala poznata kao Majka Terezija ili milosrdna majka. S njezinom otvorenošću, toplinom i poštovanjem prema sugovorniku, ta je činila da se svaki čovjek osjeća prihvaćen. Majka Terezija je bila prepoznavana i nagrađivana. No i pokraj veliki svjetskih priznanja ona je ostala nevjerojatno ponizna. I kad je 1979 primila Nobelovu nagradu za mir upotrijebila je da izgradi dom za beskućnike. S milosrdnim redom Majka Terezija spasila je milione života i vratila im svijest za vrijednost ljudskog života i neotuđivo čovjekovo dostojanstvo. I postojano je govorila da svijet nije gladan samo za kruh, nego još više za ljubav. Lideri dviju najvećih stranaka makedonskog bloka prihvatili su moj poziv i došli na kanonizaciju u Vatikan. Nažalost lideri dviju najvećih stranaka albanskog bloka nisu uspjeli nadići dnevno političke tenzije i nerazumijevanje. Ne smijemo se samo nazivati vjernici nego se moramo pomagati i to do boli. Zato jer istinska ljubav boli. Ona bi nas ohrabrila da čuvamo ono najvrjednije što imamo, najvrjednije što je i ona ponijela u Indiju, a to je naš makedonski model na suživot i poštovanje i prihvaćanje različitosti, poručio je predsjednik Ivanov.

Pod Misom je pjevao katedralni zbor pod ravnanjem s. Tatjane Atanasove i Damira Imeri, a cermonijama su ravnali skopski župnik don Davor Topić i župnik Sv. Ante u Beogradu fra Ilija Alanđak.

Jednosatni program prije mise bio je ispunjen tematskim mislima Sv. Majke Terezije kao i pjesmom zbora i koreografijom čiji je scenarij sastavila Katica Trajkovska Abjanić. (kta)

skopje-maka-tereza
Skopje Majka Tereza