“Sotona želi uništiti čovjeka u ime lažnog humanizma”

“Sotona želi uništiti čovjeka u ime lažnog humanizma”

“Sotona želi uništiti čovjeka u ime lažnog humanizma”

Sotona predstavlja stvari dobrima, no njegova je namjera uništiti čovjeka, pa čak i u ime „humanizma“. No, anđeli se bore protiv đavla braneći nas, rekao je papa Franjo tijekom jutrošnje mise u Kući svete Marte, na dan kad se crkva spominje Svetih Arhanđela Mihaela, Gabriela i Rafaela.

Današnja nam čitanja donose snažne slike: viziju Božje slave (Dn 7,9-10;13-14), riječima proroka Danijela, sliku Sina Čovječjeg, Isusa Krista, pred Ocem;  borbu arhanđela Mihaela i njegovih anđela protiv „velikog zmaja, stare zmije, koju zovu đavao“ što zavodi čitav svijet, no na kraju biva pobijeđen, kako govori Apokalipsa (Ap 12,7-12), te evanđelje u kojem Isus kaže Natanaelu: „Vidjet ćete otvoreno nebo i Božje anđele koji uzlaze i silaze nad Sinom čovječjim“ (Iv 1,47-51). Papa Franjo govori o borbi između „demona i Boga“.

Borba se događa nakon što Sotona pokušava uništiti ženu koja će roditi sina. Sotona uvijek pokušava uništiti čovjeka: onog čovjeka kojeg je Danijel vidio, u slavi, i za kojeg je Isus rekao Natanaelu da će doći u slavi. Od samog početka Biblija govori o tome: o sotonskom zavođenju poradi uništenja (Post 3,1). Iz čiste zavisti. Čitamo u Psalmu 8: ‘Učinio si čovjeka većim od anđela’: visoka inteligencija anđela nije se mogla nositi s tim poniženjem, da jedno niže stvorenje bude učinjeno višim; te ga je pokušala uništiti“.

Sotona, dakle, pokušava uništiti čovječanstvo, sve nas: „Mnogi projekti, osim samih grijeha, mnogi, mnogi projekti dehumanizacije čovjeka sotonsko su djelo, iz čiste mržnje prema čovjeku. On je lukav, stoji na prvim stranicama Postanka: lukav je. Predstavlja stvari kao da su dobre. No njegova je namjera – uništiti. A anđeli nas brane. Brane čovjeka i brane Bogočovjeka, višeg čovjeka, Isusa Krista koji je savršenstvo čovječanstva, najsavršeniji. Zato Crkva časti anđele, jer oni će biti u Božjoj slavi, oni jesu u Božjoj slavi, jer brane veliko sakriveno Božje otajstvo, Riječ koja je postala tijelo“:

„Zadatak Božjeg naroda“, ustvrdio je Papa, jest čuvati čovjeka, čovjeka Isusa, jer „to je čovjek koji daje život svim ljudima“. S druge strane, Sotona kroz svoje destruktivne projekte, izmišlja ‘humanističke’ argumente, koji su u svojoj biti usmjereni protiv čovjeka, protiv čovječanstva i protiv Boga, ističe Papa i nastavlja:

„Borba je stvarnost  svakodnevnog kršćanskog života, u našem srcu, u našem životu, u našoj obitelji, u našem narodu, u našim crkvama… Ako se ne borimo, biti ćemo pobijeđeni. Gospodin je ovaj zadatak dao u prvom redu anđelima: da se bore i pobijede. Lijepa je završna pjesma Apokalipse, nakon borbe: ‘Sad se ispunilo spasenje, snaga i Kraljevstvo Boga našega i moć njegovog Pomazanika, jer je zbačen tužitelj naše braće, on koji ih je tužio pred našim Bogom dan i noć’“.

Papa na kraju poziva da molimo arhanđele Mihaela, Gabriela i Rafaela, te „te da molimo tu staru i lijepu molitvu arhanđelu Mihaelu, da se nastavi boriti kako bi obranio najveće otajstvo čovječanstva: činjenicu da je Riječ postala Čovjekom, da je umro i uskrsnuo. To je naše blago. Neka se on nastavi boriti kako bi ga sačuvao“.